Prijave: Invalidi vozijo po sredini cestišča, tudi na cesti, kjer velja visoka omejitev hitrosti

A.L.
10.01.2019 10:46

Policisti voznike opozarjajo na možnost srečanja s to zelo ranljivo kategorijo udeležencev na cesti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kranjski policisti so ta teden obravnavali tri, prejšnji teden pa eno prijavo o udeležbi osebe na invalidskem vozišču na cestah na območju Šenčurja in Cerkelj na Gorenjskem. Prijavitelji so opozarjali na po njihovem mnenju nevarne situacije, v katerih se invalidi vozijo po sredini smernega vozišča, ne uporabljajo odsevnikov in ovirajo promet – tudi na cesti, kjer je omejitev 90 kilometrov na uro. 
Policisti zato voznike opozarjajo na možnost srečanja s to zelo ranljivo kategorijo udeležencev na cesti. A tudi zanje veljajo pravila. Oseba, ki se vozi v invalidskem vozičku, mora upoštevati predpise, ki veljajo za udeležbo pešcev oziroma kolesarjev v cestnem prometu. To pomeni, da mora v primeru, ko ni mogoče uporabljati prometne površine, namenjene hoji pešcev, hoditi (voziti) ob desnem robu vozišča v smeri hoje (vožnje), izjemoma ob levem robu, kadar gre za primere ovir na vozišču, nevarnosti  in podobno.
Pešec, ki potiska ob sebi enosledno vozilo, ga mora voditi na svoji levi strani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta