Primer Luka Zadar: Pravnomočno oproščeni, delnice še zamrznjene

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
13.01.2022 11:54

Višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo četverici nekdanjih vodilnih v propadlih cerkvenih holdingih Zvon, podjetje Dilucolo pa z delnicami hrvaškega pristanišča še kar ne sme razpolagati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ljubu Pečetu in trem soobtoženim tožilstvo ni uspelo dokazati, da so zlorabili svoj položaj.

Sašo Bizjak

Višje mariborsko sodišče je s sodbo, ki je bila izdana 24. novembra lani, potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča, s katero so bili maja predlani Ljubo Peče, Simon Zdolšek, Franc Ješovnik in Mateja Vidnar Stiplošek, nekdanji vodilni v propadlih cerkvenih holdingih Zvon, oproščeni očitkov o zlorabi položaja. Osrednja zgodba obtožbe specializiranega državnega tožilstva je bil nakup delnic Luke Zadar leta 2007.

Tožilstvo je Pečetu, nekdanjemu član uprave Zvona Dva, nekdanjemu direktorju Zvona Dva Ješovniku, nekdanjemu direktorju Zvona Ena Zdolšku in članici uprave Zvona Ena Vidnar Stiploškovi očitalo, da so v sostorilstvu izrabili svoj položaj z namenom, da bi družbi I. J. Storitve pridobili veliko premoženjsko korist v višini 17,5 milijona evrov. Ješovnik naj bi bil z NLB 11. julija 2007 sklenil kreditno pogodbo v višini 17,5 milijona evrov, za zavarovanje tega kredita pa naj bi bil Zdolšek kot predsednik uprave Zvona Ena istega dne z NLB sklenil pogodbo o zastavi nematerializiranih vrednostnih papirjev v lasti Zvona Ena (šlo je za delnice Heliosa, Cinkarne Celje, Belinke) v višini dobrih 19 milijonov evrov. 18. julija 2007 sta Peče v imenu Zvona Dva in Vidnar Stiploškova v imenu Zvona Ena sklenila pogodbo, s katero je Zvon Dva Zvonu Ena odobril posojilo v vrednosti 17,5 milijona evrov. Dan kasneje pa je Stiploškova podpisala pogodbo o kratkoročnem posojilu s podjetjem I. J. Storitve v višini prav tako 17,5 milijona evrov. Tega denarja podjetje I. J. Storitve ni nikoli vrnilo. Po mnenju tožilstva naj bi bila četverica obtoženih že ob sklenitvi posla vedela, da je družba I. J. Storitve prezadolžena in da posojila ne bo mogla vrniti. Zvon Ena naj bi bil tako ostal oškodovan za zastavljene delnice, Zvon Dva pa je kljub prodaji vrednostnih papirjev Zvona Ena ostal NLB dolžan skoraj milijon evrov glavnice. Družbo I. J. Storitve, ki naj bi bila tako bogatejša za 17,5 milijona evrov, s katerimi naj bi bile kupljene delnice Luke Zadar, pa naj bi bil po mnenju mnogih tako lastniško kot upravljavsko obvladoval prav Ljubo Peče.

Mešetarjenja niso mogli predvideti

Sodni senat okrožnega sodišča, ki mu je predsedovala Danila Dobčnik Šošterič, je po dolgotrajnem sojenju četverico oprostil opisanih očitkov, saj tožilstvu ni uspelo dokazati, da so obtoženi ob sklenitvi pogodb obtoženi vedeli, da družba I. J. Storitve posojila ne bo vrnila. Družba I. J. Storitve je bila, izhaja iz zbranih dokazov, projektna družba, katere cilj je bil nakup kontrolnega deleža Luke Zadar, imela pa je tudi druge posle v portfelju. Po sodničinih besedah je dejstvo, da je bila omenjena družba s strani Zvonov angažirana za sklenitev nakupa večinskega deleža hrvaške luke dejansko zgolj projektna družba, potrdil tudi izvedenec ekonomske stroke Drago Dubrovski, o tem pa so spregovorile tudi nekatere ostale priče, zaposlene znotraj gospodarstva mariborske nadškofije. Da vodilni v slovenskih Zvonovih niso mogli vedeti, kakšno mešetarjenje se bo dogajalo pri njihovih slovenskih poslovnih parterjih, je prepričan prvostopenjski senat.

Tožilstvo se je na to sodbo pritožilo, prepričano, da so bili razlogi sodišča za oprostilno sodbo napačni in popolnoma zgrešeni. Da je prvostopenjski senat dokazno oceno opravil popolnoma selektivno, dejansko stanje pa je popolnoma drugačno, so zatrjevali višjemu sodišču in predlagali, da se oprostilna sodba razveljavi, če je že sodišče ne bo spremenilo in izreklo zaporne ter denarne kazni. Tožilec Iztok Krumpak je na sojenju pred okrožnim sodiščem predlagal, da se Pečeta kaznuje s petimi leti zapor, Zdolška in Ješovnika s tremi, Vidnar Stiploškovo pa dvema letoma zapora. A tožilstvo s pritožbo ni uspelo, višji sodniki so potrdili sodbo prvostopenjskega senata, nam je potrdil Branko Reisman, začasni predsednik mariborskega višjega sodišča.

Predkazenski postopek zaradi oškodovanja upnikov

Alenka Zadravec, predsednica mariborskega okrožnega sodišča, pa nam je potrdila, da pa je sodišče vse do maja podaljšalo začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi. Ob izreku oprostilne sodbe pred skoraj dvema letoma je sodnica Danila Dobčnik Šošterič namreč presenetila z obrazložitvijo odločitve senata, da kljub oprostilni sodbi podaljša zavarovanje premoženja. Gre za okoli 57 tisoč delnic Luke Zadar, ki so last podjetja Dilucolo, d.o.o., katerega lastnik je mariborski podjetnik, lastnik mariborske družbe Taxi Plus Danijel Robnik. V obsežnem kazenskem postopku se je po besedah Dobčnik Šoštaričeve dokazalo kaznivo dejanje oškodovanja upnikov, ki pa se vodi v drugem predkazenskem postopku. V letu 2013 so bile namreč podpisane štiri pogodbe, s katerimi je podjetje Dilucolo s serijo prenosov prišlo do lastništva delnic Luke Zadar. Poleg Robnika sta bila v predkazenskem postopku oškodovanja upnikov osumljen še hrvaški državljan Tihomir Vorih in pokojni Robnikov uslužbenec, voznik taksija Jožef Tišlar, nekoč slamnati direktor I. J. Storitev. Predkazenski postopke očitno še traja in je razpolaganje z delnicami podjetju Dilucolo tako še naprej onemogočeno, so pa te delnice, odkar je luka dokapitaliziral večinski kitajski lastnik, te na tržišču brez prave vrednosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta