Primer Marina: Seznam prostitutk vse daljši

24.09.2021 17:27
Specializirano tožilstvo je na nadaljevanju sojenja obtoženim, domnevno vpletenim v zlorabo prostitucije v klubu Marina, v obtožbi dopolnilo seznam oškodovank, deklet, ki so se med letoma 2014 in 2019 prostituirala v klubu Marina na Ajševici.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V klubu Marina so bile strankam na voljo prostitutke. Da je šlo za izkoriščanje deklet, je prepričano tožisltvo. Foto: Damijana ŽIŠT

Na nadaljevanju sojenja Sergeju Racmanu, Jožetu Kojcu, Dejanu Šurbku in Vesni Ternovec, ki jim specializirano tožilstvo očita, da so kot člani hudodelske združbe v klubu Marina na Ajševici izkoriščali številna dekleta, v glavnem iz Romunije, so po poročanju Primorskih novic minuli torek najprej poslušali prisluhe pogovorom italijanskih gostov. Klicali so na recepcijo kluba na Ajševici in se zanimali o ponudbi, ceni različnih storitev ...

Po obtožbi se je od otvoritve kluba v letu 2014 do zaprtja, ki je sledilo aretacijam v januarju 2019, zvrstilo nekaj manj kot 150.000 gostov, pretežno iz Italije. Za vstop v Marino so morali plačati od 60 do 85 evrov, odvisno od dneva v tednu in od "programa" v klubu. Lahko so najeli tudi sobo - cena je bila 80 evrov.

Ko so klicali na recepcijo, so jim podrobnosti pojasnjevale receptorke - tudi te so med obtoženimi, a jim bodo sodili ločeno. Tožilstvo je namreč, spomnimo, obtožnico vložilo zoper 18 ljudi in eno pravno osebo (družbo Cratos), sodišče pa se je po opravljenih predobravnavnih narokih odločilo, da sojenje razdeli na tri dele. Sojenje zdaj teče zoper Mariborčana Kojca in Šurbka ter poslovneža Racmana, ki so priskrbeli denar za odprtje Marine in naj bi bili po mnenju tožisltva vodili združbo, Vesna Ternovec pa je bila operativna vodja in direktorica družbe Cratos.

Glede na v torek poslušane prisluhe so italijanski gosti so od receptork izvedeli, da cena vključuje kopalni plašč in copate, brezalkoholne pijače, hrano, savno in jazuzzi. Nekatere goste je zanimalo, ali je v ceno vključeno dekle, pa so jim pojasnile, da se morajo glede tega dogovoriti z dekleti.

Več kot sto novih imen

Enega od gostov je zanimalo, ali je za vstop v klub potrebna rezervacija. Izvedel je, da to ni potrebno. Gostom, ki so spraševali po dekletih, seksu v sobah, so receptorke pojasnile, da je to možno po dogovoru "med gosti". Nekatere je zanimalo, koliko punc je v klubu in ali imajo takšen sistem kot v podobnih klubih v Avstriji. V klubu je bilo vsak dan od 40 do 60 žensk.

Specializirano državno tožilstvo je v obtožbi, ki jo je v tej zadevi vložilo pred dvema letoma, zapisalo, da je bilo oškodovank, torej deklet, ki so se prostituirale, od odprtja kluba na Ajševici do zaprtja v januarju 2019 najmanj 413. V torek pa je, poročajo Primorske novice, državna tožilka Maja Veber Šajn prav glede števila obtoženih nekoliko spremenila obtožbo. Tako zdaj obtoženim očita, da naj bi bilo pri prostituciji sodelovalo najmanj 530 žensk, kar je 117 več kot po prvotni obtožbi. Kot je utemeljila, so preiskovalci na zaseženih elektronskih napravah našli tudi evidenco rezervacij žensk, ki naj bi se bile v klubu ukvarjale z najstarejšo obrtjo. Te podatke so preiskovalci NPU nato preverili še s pomočjo kolegov v tujini.

Tožilstvo o prisili, obtoženi o prostovoljnosti

Tožilstvo je glede na zapise v obtožnici prepričano, da se je v Ajševici izvajala prostitucija pod pogoji, ki so jih določili Racman, Šurbek, Ternovčeva in Kojc, ki so bili hkrati organizatorji in vodje. Dokaz za zlorabo pa naj bi bil med drugim, da so dekleta svoj delež od ponujanja spolnih storitev obtoženim izročala s plačilom vstopnine v znesku 70 evrov, tudi če strank niso imela. Pa tudi, da so morala biti v klubu prisotna ves čas, vsaj dvanajst ur dnevno, v nasprotnem so bila kaznovana s prepovedjo vstopa, obtoženi pa naj bi jim bili določili tudi čas in ceno za spolne odnose. S tem naj bi si dekleta popolnoma podredili. Cena spolnih odnosov za stranke, navaja tožilstvo, je bila za pol ure 70, za eno uro 140 evrov. Lahko so dobili še druge spolne storitve, a so morali zanje dodatno plačati. Cratos naj bi si bil s kaznivimi dejanji pridobil protipravno premoženjsko korist v znesku najmanj 21,288 milijona evrov.

Obtoženi so tako na predobravnavnem naroku kot v svojih zagovorih očitke tožilstva, da so delovali v hudodelski združbi in izkoriščali prostitucijo, odločno zanikali. Vztrajajo, da so ženske prihajale v klub prostovoljno in da so se same odločale, kako bodo služile denar. Sojenje se bo nadaljevalo predvidoma prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta