Primer odrezana roka: Pri zavarovalnici zahtevali takojšnjo izplačilo zavarovalnine

Tina Recek Tina Recek
16.07.2020 13:39

Sebastien Abramov v zadevi odrezana roka predlagal nemškega izvedenca za biomehanično stroko, ker našim ne zaupa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje glavnima akterjema Sebastienu Abramovu in Juliji Adlešič je že globoko v fazi dokaznega postopka. 
Robert Balen

Z zaslišanjem uslužbenke Zavarovalnice Vzajemna Lejle Velagič se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo odmevno sojenje v tako imenovani zadevi odrezana roka. V njej tožilstvo Juliji Adlešič, njenemu partnerju Sebastienu Abramovu, njegovima staršema Tinki Huskić Colarić in Gorazdu Colariću očita poskus zavarovalniške goljufije. Adlešičeva, Abramov in Huskićeva so obtoženi po petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Sojenje so se udeležili vsi razen Colarića, ki se je opravičil iz zdravstvenih razlogov.
Po obtožbi si je Adlešičeva lanskega januarja na domu Abramovega očeta v okolici Velikih Lašč namerno z žago odrezala levo roko, da bi dobila visoko odškodnino. Adlešičevo je namreč Abramov pred tem življenjsko in nezgodno zavaroval pri petih zavarovalnicah. V primeru invalidnosti naj bi pričakovala vsaj 1,22 milijona evrov odškodnine. Četverica krivdo zanika in trdi, da je šlo za nesrečni pripetljaj.

Nima gotovine pod pultom

Sodišče je Velagičevi, ki se je nahajala na svojem domu zaradi zdravstvenih težav, prisluhnilo preko videokonference. Kot je pripovedovala, so k njej na sestanek prišli Adlešičeva, Abramov in njegova mati, ta se je držala v ozadju, in podali zahtevek za izplačilo zavarovalnine. To so storili po zaključku bolnišničnega zdravljenja prvoobtožene. Ob izpolnjevanju vloge jim je pojasnila, da mora biti za izplačilo zavarovalnine zaključeno zdravljenje in podana vsa zdravniška dokumentacija. Kolikor se spomni, so takrat podali medicinsko dokumentacijo. Podatke je vnašal Abramov, za znesek zavarovalnine pa so želeli, da se nakaže na račun njegove matere. V spominu ji je še ostalo, da so zahtevali takojšnjo izplačilo zavarovalnine v višini 1500 evrov zaradi enkratnega bolnišničnega zdravljenja. A jim je razložila, da je to možno potem, ko zahtevek pregledajo zaposleni v škodnem oddelku in da tudi ona nima gotovine pod pultom. Abramov je kljub tej razlagi vztrajal pri omenjeni zahtevi in dodal, da zavarovalnice zavajajo.
Na zaslišanje priče se je odzvala prvoobtožena in komentirala, da je Abramov izpolnjeval zahtevek po njenem nareku ter, da je tudi ona mnenja, da zavarovalnice zavajajo, s tem, ko trdijo, da takoj izplačajo gotovino. Po njenem komentarju je priča dejala, da se natančno ne spomni, kako je bilo glede narekovanja. Par se je med seboj pogovarjal, a njunega pogovora ni poslušala. Temu je sledila pripomba vidno nejevoljnega Abramova, češ, da priča spreminja izjavo.

"Izvedenci si med seboj krijejo hrbte“

Je pa Abramov predlagal sodišču, naj postavi tujega izvedenca biomehanične stroke iz Nemčije in tolmača na njegove stroške. Tujega izvedenca je predlagal, ker so po njegovih besedah naši izvedenci povezani z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana in si "krijejo hrbte", da se ne bi odkrile napake pri operaciji Julijine roke. Več o tem ni razložil. Tožilec Sedin Kičin se z njegovim predlogom ni strinjal. Menil je, da je dejansko stanje s pomočjo izvedenskih mnenj  razjasnjeno. Kičin je še napovedal rahlo spremembo obtožnice, pri čemer bo pravna kvalifikacija ostala ista. Sodnica Marjeta Dvornik pa je drugoobtoženemu pojasnila glede plačila stroškov na njegov račun, če se sodišče odloči za angažiranje izvedenca, se njegovo delo začasno financira iz proračuna, nakar se v celoti o plačilu sodnih stroškov odloči v sodbi.
Pred zaključkom sojenja je Ambramov želel postaviti še vprašanje v zvezi z varnostnim pregledom njegove priporniške sobe, ki so jo naredili na pobudo tožilca in predhodne sodnice, ki je vodila zadevo. A ga Dvornikova ni uslišala.
Sojenje se nadaljuje 10. avgusta, ko bodo zaslišali travmatologa Matjaža Veselka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta