Psihiater in psiholog ne dvomita o prištevnosti obtoženega dvojnega poskusa umora

Gordana Possnig
10.05.2021 18:22
Na celjskem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje Luki Vlaoviću, ki mu tožilstvo očita poskus umora na grozovit ali zahrbten način nekdanje partnerke in njune šestletne hčerke ter kaznivo dejanje groženj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Vlaović se zagovarja, da je do zastrupitve prišlo pomotoma. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Sojenje Celjanu Luki Vlaoviću za poskus umora žene Nine S., s katero je v postopku ločitve, in nekajletne hčerke ter groženj bivšemu tastu Alešu M., se je pred velikim senatom, ki mu predseduje sodnica Barbara Žumer Kunc, nadaljevalo z zaslišanjem dveh izvedencev, in sicer kliničnega psihologa Matjaža Copaka in psihiatra Mladena Vrabiča. Vlaović krivde ne prizna. Zagovarja se, da se je s pomirjevali v krofih, ki sta jih zaužili oškodovanki, zgodila pomota, saj so bila zdravila namenjena njemu. Izvedenec toksikološke stroke je ocenil, da je šlo pri žrtvah za lažjo zastrupitev, ki traja en dan in da je največjo nevarnost predstavljala vožnja oškodovanke z vozilom. Sojenje, ki je delno potekalo tudi za zaprtimi vrati, je razkrilo velik razkol med družinama obtoženega in oškodovanke. Družini krivdo za nastalo situacijo prelagata druga na drugo.

Psiholog Copak in psihiater Vrabič sta si bila na današnji obravnavi edina, da gre pri obdolžencu za intelektualno nadpovprečno razvito osebo. Po mnenju Copota je sicer čustveno labilen, z nakopičeno jezo in sumničavostjo v sebi. Ob tem je tudi vase zaprto depresivna oseba z agresivnim potencialom. Obdolženi namreč, tako izvedenec, zelo težko prenaša zavračanje. Vse to pa je po njegovem mnenju povezano dogajanjem v njegovem življenju v zadnjih letih oziroma v bližnji preteklosti. Vlaović, ki ga v priporu obiskuje psiholog, po mnenju Copaka zelo burno reagira, ko je prizadet, ob tem pa slabo prepoznava svoja čustvena stanja.

​Psihiater Mladen Vrabič ocenjuje, da je pri Vlaoviću v določenem trenutku prišlo do prreboja agresivnosti, a da se je dejanja popolnoma zaveda. "Ni ga storil impulzivno," je izpostavil psihiater. Obtoženega je pregledoval tri ure in pol in ugotovil, da nima duševnih motenj in da je sposoben sodelovati v kazenskem postopku. Na vprašanje Vlaovića, ali se je pri njem razvila psihoza, je psihiater odgovoril, da nikakor ne in dodal, da psihoza predstavlja zanj dvom v prištevnost.

Spomnimo, da je do dogodka prišlo 6. oktobra lani v zgodnjih večerni urah v stanovanju na Trnoveljski cesti v Celju. Obdolženčeva bivša življenjska sopotnica je tisti dan šla k njemu zato, ker ji Vlaović, ki je imel ta dan določen za stik s hčerko, otroka ni vrnil ob dogovorjeni uri. Ko ga je poklicala, naj pride po otroka, naj bi ji bil Vlaović rekel, da naj pride v stanovanje, ker s hčerko pečeta krofe. Ob prihodu je njej in deklici ponudil krofe, v katerih so bila zdrobljena pomirjevala. Oškodovanka je čez nekaj časa po zaužiti hrani z otrokom sedla v avtomobil in se odpeljala proti domu. Na poti jima je postalo slabo, obe sta kazali znake zastrupitve. Zaradi slabega počutja je oškodovanka poklicala enega od svojih staršev in ta ji je dejal, naj ostane, kjer je, da bodo prišli po njiju. Vendar se je oškodovanka kljub temu pripeljala k staršem, saj sta blok, v katerem živi obtoženec, in dom njenih staršev le nekaj kilometrov narazen. Zatem je eden od oškodovankinih staršev hčerko in vnukinjo odpeljal v bolnišnico, drugi je šel dogodek prijavit na policijo. Stekla je akcija celjskih policistov - naslednji dan so pri obdolžencu opravili hišno preiskavo in ga aretirali. V priporu, kjer je nekaj časa tudi gladovno stavkal, je obdolženec zaradi ponovitvene nevarnosti.

Sojenje se z zaslišanji prič nadaluje 25. maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta