Razveljavljena sodba: Izločeni dokazi morajo nazaj v sodni spis

Damijana Žišt
10.12.2020 17:40
Nekdanji prvi mož APEK Tomaž Simonič se bo po razveljavitvi oprostilne sodbe znova znašel na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi spornih podelitev frekvenc za mobilno telefonijo Tušmobilu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji direktor APEK Tomaž Simonič je bil očlitkov oproščen, zdaj se bo sojenje ponovilo. Foto: Bojan VELIKONJA/DNEVNIK
Bojan VELIKONJA/Dnevnik

Nekdanji direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije (APEK) Tomaž Simonič bo moral znova sesti na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča. Simonič je bil spomladi oproščen očitkov specializiranega državnega tožilstva (SDT) za domnevno sporno podelitev brezplačnih frekvenc Tušmobilu v letih 2006 in 2008. Na izrek oprostilne sodbe se je SDT pritožilo na višje sodišče in s pritožbo uspelo, je prvo poročalo Delo.

Višji sodniki so sodbo razveljavili, v sodni spis pa so vrnili vse dokaze, izločene na predlog Simoničeve obrambe na sojenju na prvi stopnji. Višje sodišče je po neuradnih podatkih Dela pritrdilo pritožbi SDT, da ne gre za nezakonito pridobljene dokaze, ki bi jih bilo treba izločiti. Kdaj se bo Simoniču začelo sojenje, za zdaj še ni znano.

​Tomaž Simonič se je znašel na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča zaradi očitkov tožilstva, da je storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja, ki naj bi ga bil zagrešil kot prvi mož APEK pri podelitvi koncesij za uporabo GSM-frekvenc leta 2006, dve leti pozneje pa tudi pri dodelitvi brezplačne koncesije za uporabo UMTS-frekvenc. Takratni lastnik Tušmobila Mirko Tuš naj bi mu bil v zameno za to podaril stanovanje v Piranu in več mobilnih telefonov v vrednosti približno 80 tisoč evrov.

Tožilec Boštjan Valenčič je maja lani, ko se je Simoniču začelo sojenje, prebral nekoliko spremenjeno obtožnico, iz katere je izločil tiste očitke kaznivih dejanj, ki so že zastarali. Tušu in njegovi zdaj že nekdanji družbi Tušmobil (leta 2015 jo je prevzel Telemach in se imenuje Telemach mobil) očita dajanje podkupnine Simoniču. Simoniča obtožnica bremeni zlorabe uradnega položaja in jemanja podkupnine, saj naj bi bil Tušmobilu brezplačno podelil frekvence za mobilno telefonijo oziroma zamenjal ene frekvence za druge v zameno za stanovanje v Piranu, vredno okoli 80 tisoč evrov. Tušmobil si je s tem po prepričanju tožilstva pridobil za skupaj 7,14 milijona evrov koristi, saj ni plačal za učinkovito rabo omejene naravne dobrine. Tožilec Simoniču očita še, da je tedanji APEK s podelitvijo omenjenih frekvenc nezakonito izločil iz konkurence Mobitel, Simobil, Debitel in druge, ki so bili prav tako zainteresirani za nakup omenjenih frekvenc za mobilno telefonijo.

V prvotni obtožnici so se poleg Simoniča znašli še Mirko Tuš, pravna oseba Tušmobil oziroma njen pravni naslednik Telemach Mobil, Tušev dobavitelj Miha Vodopivec ter nekdanji zaposleni v Tušmobilu Gorazd Lukman, sicer lastnik podjetja GM Invest, prek katerega naj bi Tuš hišo v Piranu prenesel v last Simoniča. Pozneje je ta hišo z občino zamenjal za dve stanovanji. Vendar pa se je kazenski postopek zoper Lukmana in Vodopivca ustavil, saj so kazniva dejanja, ki naj bi jih bila storila, zastarala.

​Mirku Tušu pa se še ni začelo sojenje zaradi zdravstvenih težav.

​Na predobravnavnem naroku decembra 2015 je obramba obtoženih predlagala izločitev večine dokazov iz spisa (listinsko dokumentacijo, elektronsko komunikacijo oziroma analizo telefonskih klicev, elektronska sporočila). Trdila je, da so bili dokazi, ki APEK bremenijo brezplačnega podeljevanja frekvenc Tušmobilu, v zadevi APEK in fiktivne pogodbe najdeni z usmerjenim preverjanjem brez odredbe. Hišne preiskave naj bi namreč opravili v drugi zadevi, v kateri je bil Simonič prav tako osumljen, kasneje pa tudi obtožen - gre za sume sklepanja domnevno fiktivnih pogodb z različnimi svetovalnimi podjetji. Tožilstvo je po drugi strani trdilo, da so bili dokazi najdeni naključno in da so zato zakoniti. Okrožno sodišče je ugodilo predlogu obrambe in vse predlagane dokaze izločilo iz spisa. Zaradi tega je bil Simonič oproščen očitkov tožilstva. Kot pa je zdaj odločilo višje sodišče, bodo Simoniču sodili znova, z vsemi dokazi v sodnem spisu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta