Smrtonosni napad psov: "Če ne bi zamudil avtobusa, bi bila mama še živa"

Miha Šum je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanju krivde za dogodek iz leta 2017, ko so njegovi psi napadli njegovo mamo in jo pogrizli do smrti. Že same posledice dogodka so zanj strahotna kazen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Po tragediji se je Mihi Šumu življenje sesulo. Nikogar nima, tarejo ga hude psihične težave.

Dragana Stanković, Dnevnik

Petinštiridesetletni Miha Šum z Mavrlena pri Črnomlju je lahko zadovoljen, da jo je za tri kazniva dejanja v zvezi z napadom svojih psov leta 2017, v katerem je umrla njegova 71-letna mama, odnesel le s pogojno kaznijo. Sodnica Mojca Hode je sprejela sporazum o priznanju krivde, ki ga je podpisal s tožilstvom, in mu za kazniva dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, mučenja živali in maščevanja uradni osebi izrekla enotno pogojno kazen eno leto in deset mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Za prvo dejanje je sicer zagroženih do pet let zapora, za drugo do treh let in za grožnje uradni osebi do petih let zapora.

Tistega dne je šlo vse narobe

"Zelo mi je hudo. Tistega dne je šlo vse narobe. Če ne bi zamudil avtobusa, bi bil doma 20 minut prej in se to ne bi zgodilo," zdaj razmišlja Šum, ki se je pred desetletjem z mamo Tatjano iz Ljubljane preselil v vinogradniško vasico Mavrlen nad Črnomljem. Oba sta imela rada pse, ki so bili pri hiši, odkar pomni, nam je pripovedoval tik pred obravnavo. Zato sta v Beli krajini začela z vzrejo psov tipa bull.

"Vse je bilo v redu, dokler se ni skotil pes Baba Jega, pasme ameriški bully. Kakega pol leta ni bilo z njim nobenih težav. Ko pa je nekoč zarenčal na otroka, ki ga je hotel pobožati, je bil to zame prvi alarm. Zato sem mamo od takrat naprej opozarjal, naj nikar ne hodi k njemu, če me ni doma," je pripovedoval Šum.

Potem pa je prišel tragični 12. september 2017. Tistega dne se je že malo po 5. uri zjutraj, potem ko je nahranil pse, odpravil z avtobusom v Črnomelj in nato naprej v Novo mesto, mati pa je ostala sama s psi. "Res ne vem, kaj je šlo narobe in zakaj je mati sploh šla v klet k psom. Baba Jega je bil v enem prostoru skupaj s psicama Kristalnacht in White Sox, medtem ko je bil samec Gryphon, ki je bil last mojega tedanjega dekleta, v drugem prostoru skupaj s petimi mladiči. Domnevam, da je šla mama nahranit pse, morda padla na Baba Jego, zato jo je ta napadel," pravi Šum.

Držal jo je za vrat in vlekel naokoli

Mati je bila močno pogrizena po vratu, rokah, utrpela je tudi več zlomov vretenc. Najbližji sosed je videl, da se na ograjenem dvorišču za hišo nekaj dogaja, a se mu je sprva zdelo, da psi vlečejo naokoli neko veliko cunjo. Ko je zaslišal krike na pomoč in se približal, pa je naletel na strahovit prizor. Baba Jega je nemočno žensko držal za vrat in jo, že vso okrvavljeno, vlekel naokoli. Soseda sta s koli nekako spravila pse v hišo in jih zaprla, 71-letno Tatjano ovila v odejo ter poklicala reševalce in policijo. Toda Tatjanine poškodbe so bile tako hude, da je dve uri kasneje na operacijski mizi v novomeški bolnišnici zaradi njih umrla.

Psi naj bi živeli skupaj s Šumom in njegovo mamo v povsem neprimernih okoliščinah, večinoma zaprti v majhni brunarici, z zastrtimi okni, v lastnih iztrebkih. Zlasti mladiči so bili shirani, polni zajedavcev. Po napadu so pse odpeljali v zavetišče, trojico, ki je napadla nemočno žensko, pa usmrtili, čeprav Šum trdi, da je napadel samo Baba Jega.

Po telefonu grozil inšpektorici

Po napadu so mu enega psa vrnili pod pogojem, da z njim opravi ustrezno šolanje. Ker pa tega v določenem roku ni opravil, je inšpektorica odredila odvzem, kar je Šuma tako razjezilo, da ji je po telefonu večkrat zagrozil s smrtjo, saj da mu je vzela edinega prijatelja, ki mu je še ostal.

"Zdaj nimam več nobenih psov. Najbrž jih nikoli več ne bom imel. Imam pa tri mucke," pove Šum, ki se mu je ob tragičnem dogodku "porušil svet", kot je dejal. "Zdaj sem sam v tisti hiši, v tisti temi. Vse ljudi sem odgnal od sebe. Imam hude psihične težave, hodim k psihiatru. Večkrat sem že hotel končati svoje življenje," je še dejal Šum, ki se preživlja s socialno podporo. Nato pa v isti sapi pove: "Pa saj bo menda nekoč bolje. Zdaj na veliko vabijo delavce, morda pa le najdem kako službo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta