Sojenje Luki Vlaoviću: Izvedenci o stopnji zastrupitve

Gordana Possnig
31.05.2021 17:46
Senat celjskega sodišča odločil, da se izdela novo izvedensko mnenje toksikologije in farmakologije ter dodatno še sodne medicine v primeru zastupitve s krofi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Vlaović na sojenje prihaja iz pripora, kjer je že od lanskega oktobra. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se v sklepno fazo preveša sojenje Celjanu Luki Vlaoviću, ki ga tožilstvo bremeni dveh poskusov umora na grozovit ali zahrbten način ter groženj, ki naj bi jih zagrešil na škodo nekdanje partnerke Nine S. in njune šestletne hčerke ter njegovega nekdanjega tasta Aleša M. Nekdanjo partnerko in njuno hčerko naj bi obdolženec 6. oktobra lani v svojem stanovanju na Trnoveljski cesti v Celju skušal zastrupiti s krofi. Te je posipal s sladkorjem, v katerega je pred tem zmešal pomirjevala.

Kako huda je bila zastrupitev?

V dosedanjem delu sojenja so ob obdolžencu in oškodovancih zaslišali tudi številne priče. Del zaslišanja, ko je bila zaslišana oškodovanka in ko se je bral pravdni spis o družinskih zadevah vpletenih, je potekal za zaprtimi vrati. Na eni izmed obravnav so že zaslišali tudi izvedenca toksikološke in farmakološke stroke dr. Mirana Brvarja, ki je v sodni dvorani pojasnjeval, da je šlo pri dvojici za lažjo obliko zastrupitve, ki je trajala le en dan. Če bi šlo za hujšo obliko, bi po njegovem mnenju izgubili zavest. Zatrdil je, da se je pri Vlaovićevi nekdanji partnerici največja nevarnost pojavila, ker se je s svojim vozilom od obdolženca s hčerko peljala proti domu. Pri vožnji z avtomobilom se namreč po zaužitju pomirjevalnih tablet Lorsidan precej zmanjšajo sposobnosti varne vožnje.

Po mnenju državne tožilke Katje Kunej pa njegovo podajanje mnenja ni bilo najbolj prepričljivo in natančno. Zato je podala predlog za angažiranje novega izvedenca. Njen predlog je sodišče nato tudi sprejelo. Tako bo komisija za izvedenska mnenja medicinske fakultete pri izdelavi novega mnenja novemu izvedencu za toksikologijo in farmakologijo dodala še sodnomedicinskega izvedenca. V mnenju bodo morali natančno ugotoviti, kako huda je bila zastrupitev s pomirjevali in kakšne posledice je ta pustila pri dvojici.

Obtoženi se izgovarja na pomoto

Spomnimo, da se obdolženi zagovarja, da se je s pomirjevali v krofih, ki sta jih zaužili oškodovanki, zgodila pomota, saj so bila zdravila namenjena njemu. Par že nekaj časa pred dogodkom ni živel skupaj, med njima pa so se pojavljali problemi zaradi stikov s hčerko. Obdolženec je namreč nikoli ni vrnil materi, kot je bilo dogovorjeno. Tako je bilo tudi usodnega 6. oktobra lani, ko je oškodovanka prišla po hčerko. Hčerke ji obdolženec ni dostavil pred blokom, kot bi bil moral, ampak jo je povabil v stanovanje, kjer je obema ponudil zastrupljene krofe. Oškodovanka je nekaj časa po zaužitju hrane z otrokom sedla v avtomobil in se odpeljala proti domu. Na poti jima je postalo slabo, obe sta kazali znake zastrupitve. Ob vrnitvi domov je eden od staršev oškodovanke dvojico odpeljal v bolnišnico, drugi pa je o dogodku obvestil policijo. Obdolženca so aretirali dan po dogodku, od tedaj je zaradi ponovitvene nevarnosti v priporu.

Sojenje se nadaljuje 14. junija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta