Sojenje: V času ropa župnika naj bi se drogiral

Na nadaljevanju sojenja zaradi ropa župnika v Višnji Gori je Samo Brajdič vztrajal, da je kriv. Milenko Hudorovac pa pravi, da je nedolžen
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milenko Hodurovac čaka le še na sodbo, Samo Brajdič pa bo s pričami potrjeval svoj alibi. Foto: Jaka GASAR/DNEVNIK

Samo Brajdič je danes vztrajal pri priznanju, da je 24. decembra malo čez polnoč v župnišču v Višnji Gori skupaj z Milenkom Hudorovcem in še enim roparjem oropal župnika Slavka Judeža. "Se je zgodilo tako, kot piše v obtožnici?" ga je vprašal sodnik Bernard Tajnšek. "Ja," je odgovoril Brajdič. "Veste, da priznanja ne morete preklicati?" je sledilo novo vprašanje. "Ja," je spet odvrnil 24-letnik. "Priznate prostovoljno? Ste bili deležni kakih pritiskov?" je še zanimalo sodnika in Brajdič je odkimal. Nato je sodni senat priznanje sprejel. Kot je pojasnil sodnik, predvsem zaradi dokazov v sodnem spisu: zaradi sledi, ki so jih forenziki našli na cingulumu, vrvici mašnega oblačila, s katerim so roparji, preden so pobegnili, zvezali župnika. Na njej je ostala mešano biološka sled, tudi z Brajdičevo DNK. Sodbo mu bodo izrekli 7. junija; tožilka Helena Zobec Dolanc je v zameno za priznanje predlagala dve leti zapora.

Sledi lastnika rokavic na roparja?

Tudi soobtoženi Milenko Hudorovac je v začetku sojenja rop priznal, na prejšnji obravnavi pa si je premislil in ga zanikal. Pri tem je vztrajal tudi danes. Zato je bilo zanj zelo pomembno zaslišanje Gavrila Hadžića, izvedenca nacionalnega forenzičnega laboratorija. Ta je na cingulumu našel tudi njegove sledi oziroma mešani biološki sledi, ki naj bi vsebovali tudi njegovo DNK. Za prvo je dejal, da gre za mešano biološko sled treh ljudi, župnika, neznane osebe in zelo verjetno Milenka Hudorovca. Zagovornico Sergejo Bogunič je zanimalo, kaj ta "zelo verjetno" pomeni na šeststopenjski lestvici, kjer ena predstavlja najmanj verjetno, šest pa najbolj gotovo. Hadžič je odgovoril, da gre za štirico. Enako oceno je dal tudi drugi najdeni sledi.

Župnik je povedal, da so roparji nosili rokavice, le za takrat, ko so ga za hrbtom vezali, ne ve. Hudorovac je že na prejšnji obravnavi prišel na dan s tezo, da mu je nekdo vzel rokavice in z njimi ropal. Zagovornica je tako forenzičnega izvedenca vprašala o tej možnosti, da je ta nekdo vzel rokavice, z njimi ropal, ko je vezal župnika, pa si jih je snel. Bi lahko ostale na njegovih rokah sledi lastnika rokavic? Hadžič ni dal izrecnega odgovora. Kot je dejal, sekundarni prenosi nedvomno obstajajo. "V praksi bolj ne kot da, a dokončnega odgovora ni. Je možno in ni možno," je komentiral možnost prenosa, o katerem je govorila obramba.

V sprejetje vere se ne bodo poglabljali

Na naslednji obravnavi bodo zaslišali obtoženčeva znanca, za katera Hudorovac pravi, da mu bosta dala alibi. Ko se je dogajal rop, naj bi namreč skupaj uživali drogo. Obe priči sta trenutno v priporu, ena zaradi suma, da je marca letos v gozdu pri Zgornjih Duplicah sodelovala pri umoru 77-letnega Slavka Knaflja. Zaslišanje še dveh prič, ki naj bi potrdili, da je Hudorovac malo pred ropom, kot se je sam izrazil, sprejel vero gospoda Jezusa Kristusa in postal sin nebeškega očeta, so zavrnili. Obramba je trdila, da kot tako verujoč človek ne bi ropal v župnišču, a je sodni senat ocenil, da dokazni predlog ni v povezavi z očitanim kaznivim dejanjem.

Sojenje se bo nadaljevalo 15. junija. Takrat bo senat tudi razmislil, ali velja sprejeti še en dokazni predlog obrambe za angažiranje psihiatričnega sodnega izvedenca. "Vprašanje je, ali bi bil obtoženi, če bi bil po naključju na kraju ropa, sploh zmožen obvladovati svoje ravnanje in vedenje," se je vprašala zagovornica. Hudorovac namreč pravi, da je odvisnik od prepovedanih drog. V tistem času, ko se je zgodil rop, je, kot trdi, jemal 4 do 4,5 grama heroina dnevno. Tožilka ga je vprašala, kje je dobil denar za vso to drogo, vendar po nasvetu zagovornice na to vprašanje ni odgovoril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta