Šok na Markovem trgu: Moški, ki se je pred vladno stavbo polil z bencinom in zažgal, je v smrtni nevarnosti

ČK
11.06.2024 10:23

Moški je v smrtni nevarnosti, v bolnišnici se zdravniki borijo za njegovo življenje, je sporočilo osebje klinike, ki ga je sprejela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Markov trg
Profimedia

Kot poroča Jutarnji list, se je moški okoli 9.40 pred zgradbo hrvaške vlade najprej polil z bencinom, potem pa tudi zažgal. Očividec je za Jutarnji list dejal, da je bil moški v vidno raztresenem stanju. Medtem ko je bila na dogajanje opozorjena tudi varnostna služba, se je moški že zažgal. 

Zdravstveni minister Vili Beroš je povedal, da so moškega, ki je v smrtni nevarnosti, prepeljali v travmatološko bolnišnico. Tam se za njegovo življenje borijo zdravniki. "Napovedi so slabe, a dajmo človeku priložnost," je na novinarski konferenci povedal predstojnik klinike Dinko Vidović. Dodal je, da je moški rojen leta 1967.

Hrvaški mediji poročajo, da še vedno ni znana njegova identiteta, prav tako tudi še niso ugotovili motiva za takšno dejanje.

Vidović je povedal, da je pacient v smrtni nevarnosti zaradi narave in obsega njegovih poškodb. Po vsem telesu ima opekline četrte stopnje. "Naredili bom vse, kar je danes mogoče, da ga rešimo," dodaja. Pojasnjuje, da pogosto obravnavajo opekline, vendar takšnih že leta niso. Pacient ni pri zavesti, je intubiran, zanj pa skrbijo trije zdravniki. 

"Govoril je vrečka, vrečka"

Zdravnica Gordana Štajminger je medijem pojasnila, da je ob klicu, da se je na Markovem trgu moški polil z bencinom in zažgal, na teren poslala mlajšo zdravnico in medicinsko sestro. Ob prihodu ekipe, je bil ogenj že pogašen, moški pa je imel na sebi tudi masko in očala, a je bilo vse stopljeno. Dali so mu opijate, da so omilili neznosne bolečine, saj je opečeno celo telo. Za tem so mu dali še 25 litrov kisika, poklicali prvo pomoč in ga z reševalnim vozilom prepeljali na nadaljnje zdravljenje travmatološke klinike. 

"Šok, ni bilo ugodno. Takšen šok, da smo morali še dvakrat ali trikrat posredovati med novinarji, ki jim je postalo slabo ob pogledu na ta prizor," je dodala Štajminger. 

"Govoril je vrečka, vrečka," je opisala in pojasnila, da je vse kazalo, da je v smrtni nevarnosti in da nujno potrebuje bolnišnično zdravljenje.

Šokiran tudi poslanec

V času dogodka je bil na Markovem trgu poslanec stranke Možemo Damir Bakić, ki je za televizijo RTL povedal, da je videl moškega, ki se poliva s tekočino. Takoj je tekel do varnostnikov v skupščini, a so že prej posredovali policisti iz vladnega poslopja, ki so pritekli z gasilnimi aparati. "Šokiran sem, ne morem priti k sebi," je dejal Bakić.

Na kraj dogodka je prispel tudi predsednik vlade Andrej Plenković

Policija je po dogodku zaprla Markov trg, dostop pa omogočila le lokalnim prebivalcem in zaposlenim.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta