Strelec z Vurberga bo razglasitev sodbe pričakal z novo odvetnico

Hojka Berlič Hojka Berlič
14.05.2020 19:15

Janko Tomić, obtožen uboja in treh poskusov uboja napadalcev na svojega sina pred skoraj dvema letoma, je tik pred koncem sojenja preklical pooblastili svojima zagovornikoma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janka Tomiča so tudi danes iz pripora na sodišče pripeljali zaman.
Hojka Berlič

Ptujsko sodišče, na katerem so danes v procesu zoper Janka Tomića, obtoženega uboja in treh poskusov uboja, hoteli izpeljati zaključne besede, je najprej obravnavo zaprlo za javnost. "Zaradi varnostnih zadržkov, povezanih z epidemijo virusa okužbe (covid-19)," so sporočili in medije obvestili, da bo izrek sodbe, načrtovan za petek (danes, op. p.), vendarle odprt za javnost. Po tem obvestilu pa je prispelo še eno, v katerem je sodišče razkrilo, da je obtoženi tik pred sklepnimi besedami preklical pooblastilo svojima zagovornikoma Damijanu Donku in Darjanu Lampiču, zaradi česar je sodišče za danes načrtovani izrek sodbe preložilo na začetek junija. Sodišče je namreč moralo po uradni dolžnosti Tomiću zagotoviti novega zagovornika, ki pa mora za pripravo sklepne besede pregledati celoten spis. Kot smo izvedeli neuradno, bo obrambo Tomića zdaj prevzela ptujska odvetnica Urška Graj Gselman.

Dve leti od usodnih dogodkov

Zakaj je Tomić odvetnikoma preklical obvestilo, uradno ni znano, se pa ob tem njegovem manevru postavlja vprašanje, ali morebiti poskuša zavleči postopek. Približuje se namreč september, ko se bosta iztekli dve leti od vložitve obtožnice. Če bi se zgodilo, da Tomiću na prvi stopnji do septembra ne bi izrekli sodbe, bi mu moralo sodišče odpraviti ukrep pripora in bi se branil s prostosti. Čez teden in pol bosta minili dve leti od strelskega incidenta v Krčevini pri Vurbergu, kar je bilo usodno za 20-letnega Žana Kreslina. Umrl je pod streli pištole, ki jo je 26. maja 2018 sprožil takrat 51-letni Janko Tomić. Tistega dne je okoli treh zjutraj s streli iz pištole Glock odgovoril štirim moškim, ki so prišli na njegov dom z namenom, da bi napadli njegovega sina Žana Tomića. Sinu obtoženega so poškodovali avto, dva napadalca sta hotela na silo priti tudi v hišo. Janko Tomić je pograbil pištolo in streljal. Zadel pa ni samo Kreslina, temveč je dve strelni rani zadal še enemu od napadalcev, Kristijanu Pfeiferju. Tomić sicer ves čas sojenja zatrjuje, da je streljal v samoobrambi, z balkona, na slepo v temo in brez očal. Tožilstvo mu ne verjame. V obtožnici ga je obremenilo, da je najprej streljal z balkona, potem pa stekel na dvorišče in še naprej usmerjeno streljal v napadalce. Čeprav je tudi psihiatrična in psihološka stroka na februarski obravnavi ocenila, da je reagiral v afektu, v stanju močne prestrašenosti, tožilstvo vztraja, da je bil Tomićev naklep vsem štirim napadalcem vzeti življenje. Mimogrede spomnimo, da so preživeli napadalci na sodišču priznali, da so prišli napast mlajšega Tomića, se za to tudi pokesali in bili obsojeni na kazni od osem mesecev do enega leta zapora, kar so že vsi prestali.

Prizorišče streljanja. 
Igor Napast

Naroki odpadali eden za drugim

Proces zoper Janka Tomića pa že ves čas zaznamujejo odpovedi narokov, do sedaj so jih preklicali že dvanajst. "Noben razlog preklica ni bil na strani sodišča," so še pojasnili na ptujskem sodišču. Nazadnje so narok preklicali pretekli mesec, ko na obravnavo ni bilo enega izmed dveh Tomićevih zagovornikov, odvetnika Damijana Donka, ki je sicer poslal prošnjo za preložitev obravnave zunaj delovnega časa, a je sodišče ni sprejelo. Obdolženi pa je takrat tudi povedal, da zaradi prepovedi obiskov v zaporu zaradi pandemije z zagovornikoma ni mogel pripraviti zagovora in zaključne besede. Ob tem je še vztrajal, da morata biti pri sojenju prisotna oba zagovornika, sicer naj bi prisotnemu zagovorniku Darjanu Lampiču preklical pooblastilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta