Tovšakovi pogojna kazen za zlorabo položaja

Gordana Possnig Gordana Possnig
24.02.2020 18:42

Nekdanja direktorica velenjskega Vegrada Hilda Tovšak je s tožilstvom v še enem od svojih kazenskih postopkov podpisala sporazum o priznanju krivde in se dogovorila za novo pogojno kazen

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hilda Tovšak (ob njej odvetnik Dušan Tanko) se je s tožilstvom znova pogodila.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču je sodnik Marko Brišnik dokončal prekinjeni predobravnavni narok in nato opravil še narok za izrek kazenske sankcije zoper nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak. V tokratnem primeru je bila Tovšakova obtožena zlorabe uradnega položaja v gospodarski dejavnosti v sostorilstvu z Matejem Košičem, ki je bil tedaj v Vegradu izvršni direktor za gradbene zadeve in njena desna roka v podjetju. V obtožnici je zapisano, da je Tovšakova v sostorilstvu s Košičem med letoma 2008 in 2010 s prodajo nekaterih nepremičnin na območju Mislinje pridobila podjetju Molet, katerega lastnik je bil Košič, za okrog 400 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi. Tovšakova je tudi v tem primeru s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde in se dogovorila za kazen šestih mesecev s preizkusno dobo štirih let. Sodišče je Tovšakovi v razglasitvi sodbe potrdilo kazen, dogovorjeno v sporazumu. Ker je bila že pred tem pravnomočno obsojena na štiriletno pogojno kazen s preizkusno dobro osmih let, ji je sodnik določil skupno pogojno kazen štirih let in petih mesecev s preizkusno dobo osmih let. Ob tem pa je sodnik po zaslišanju Košiča kot priče še odločil, da mora Molet v državni proračun vrniti 403 tisočake, za kolikor je bil oškodovan Vegrad.
Tovšakova je bila zaradi malverzacij pri vodenju Vegrada v različnih kazenskih postopkih že obsojena na skupno kazen osmih let zapora, dobrih pet let je odsedela konec septembra 2018. Ob odhodu s sodišča je na kratko povedala: "Krivdo priznavam zato, da se mi ni treba ukvarjati z dolgotrajnimi sodnimi postopki. Pri nobenem poslu pa se nisem osebno okoristila." Sodba za Tovšakovo je že pravnomočna, ker sta se tako tožilstvo kot obramba odpovedala pritožbi.
Sodnik je opravil predobravnavni narok še zoper Mateja Košiča, ki mu tožilstvo ob zlorabi položaja v sostorilstvu s Tovšakovo očita še zlorabo položaja in pranje denarja. Obdolženi naj bi bil v tem primeru kot direktor družbe Vedela nepremičnine (gre za hčerinsko podjetje Vegrada) sodeloval pri nakupu nepremičnin Delamarisa, ki jih je prodal Hypo Leasingu in jih potem vzel nazaj v najem. Pri tem je družba Vedela nepremičnine prejela vračilo davka v višini okrog štirih milijonov evrov. Ta denar je nato prek povezanih družb, ki jih je zastopal Košič ali je bil celo njihov lastnik, po mnenju tožilstva izginil.
Obdolženec krivdo zanika, njegova odvetnica Anita Pečnik Stramšak pa je zahtevala izločitev sodnika iz sojenja. Prepričana je namreč o sodnikovi pristranskosti, ker je sodil že v primeru, ko sta krivdo priznali soobdolženi Tovšakova in Boletova. To pa bi lahko vplivalo na njegovo odločitev pri Košiču. Zahtevala je še izločitev nezakonitih dokazov iz spisa. Ob tem trdi, da je sodišče že pred vložitvijo zahteve za preiskavo leta 2016 zbiralo dokaze, te pa je v obtožnici nato uporabilo tožilstvo. Obramba je sodišču predlagala tudi postavitev izvedencev finančne in davčne stroke. Glavna obravnava za Košiča se bo pričela, ko bo predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli odločila glede izločitve sodnika Brišnika.
Po njeni odločitvi mora sodišče pravnomočno odločiti še glede izločitve domnevno nezakonitih dokazov iz spisa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta