Umor v Kamniku: Po zločinu krvave roke drgnil v snegu

Damijana Žišt
23.05.2021 18:20
Obtoženi naj bi bil vdrl v stanovanje, ko sta bila v njem žena, s katero se je razvezoval, in njen novi partner, ta pa je pred obtoženim, ki je po trditvah tožilstva z nožem zabadal ženo, zbežal in tekel po pomoč.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Goran Ilikić na predobravnavnem naroku ni priznal krivde, za umor žene mu grozi do tridesetletna zaporna kazen. Foto: Robert BALEN
Robert BALEN

O krivdi se ne nameravam izjasniti," je bil na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču minuli teden kratek 35-letni Goran Ilikić, obtožen umora svoje žene Marine Ilikić. Kdaj se bo pričelo sojenje zanj, sodnica Vesna Podjed še ni določila, saj bo prej odločila o zahtevi obtoženčevega odvetnika Miloša Zariča, ki je na predobravnavnem naroku v petek predlagal, naj sodišče iz spisa izločil uradni zaznamek policije o zaslišanju Ilikića, ker ga policisti po zatrjevanju odvetnika niso pravočasno obvestili, da ima pravico do sodnega prevajalca za bosanski jezik. Poleg zaslišanja več prič je advokat predlagal, naj obtoženega pregleda psihiater in ugotovi, kakšno je bilo njegovo duševno stanje v času kaznivega dejanja. Prav tako je predlagal, da sodišče za obtoženega imenuje sodnega izvedenca psihiatrične stroke, da bi ugotovil, v kakšnem duševnem stanju je bil Ilikić, ko je storil kaznivo dejanje.

S seboj je prinesel nož

Ženo, s katero sta bila v razveznem postopku, je umorili 31. januarja letos v bloku v Steletovi ulici v Kamniku, kjer je živela skupaj s hčerama, ki pa ju v času zločina ni bilo doma. Ilikić je tistega dne prišel k ženi okoli enajstih dopoldan in pred vrati stanovanja vpil, naj mu odpre, ker se morata pogovoriti. Vrata je odprla previdno, tako, da so bila z notranje strani še vedno zaklenjena z varnostno verigo. Ni ga hotela spustiti v stanovanje. Ko ga je soočila, da ni sama, se je obtoženi tako dolgo zaganjal v vrata, da je veriga popustila, vrata pa so se snela s tečajev. S seboj je prinesel nož in takoj napadel. Žena je pred njim zbežala v sobo, a jo je dohitel in jo večkrat zabodel v hrbet in vrat in jo s tem tako hudo poškodoval, da je umrla na kraju. Obtožnico proti Ilikiću je spisal tožilec Matej Peterca. Očita mu umor iz nizkotnih nagibov, motiv za zločin pa je bilo ljubosumje, saj si je Ilikićeva po tem, ko se je mož pred enim letom odselil, našla novega partnerja, ki je že tudi prihajal k njej na dom. Tam je bil tudi usodnega dne. Ko je Ilikić napadel ženo, je njen novi partner stekel na ulico in prosil sosede, naj pokličejo reševalce in policijo, a za žrtev je bilo prepozno.

Sodili mu bodo tudi zaradi groženj

Obtoženi se v sodni preiskavi, v kateri je bilo zaslišanih več prič, ni zagovarjal. Oškodovankin partner je povedal, da je bil v stanovanju, ko je obtoženi vanj vdrl z nožem. Videl je, kako je žrtev zabodel, kar ga je tako prestrašilo, da je zbežal na ulico in iskal pomoč. Sosed iz bloka je pričal, da je bil 31. januarja pred blokom, ko je ven pritekel moški in vpil: "Tepe ženo, ubil je ženo, pokličite policijo!" Kmalu zatem je videl priti iz bloka še Ilikića, ki ga je poznal. Videl je, da je imel roke krvave, pričel si jih je drgniti s snegom, zato je sosed takoj posumil, da je nekaj hudo narobe. Stekel je v stanovanje oškodovanke in opazil, da so vrata sneta s tečajev, oškodovanka pa je ležala na tleh v mlaki krvi. Prizor ga je pretresel, a je zbral toliko moči, da je poklical policijo in reševalce, vendar ti ženski niso več mogli pomagati.

Pokojničina sestra je v preiskavi pričala, da sta imela obtoženi in njena sestra težave od začetka zakona. Ves čas se je psihično spravljal na njo, po rojstvu prve hčerke pa tudi fizično, je povedala. Da jo bo ubil, če ga bo zapustila, ji je grozil že leto pred umorom, rekoč, da je samo njegova in da če je on ne more imeti, je tudi nihče drug ne bo imel. Tudi zaradi teh groženj na ljubljanskem sodišču poteka postopek, a je šele v fazi preiskave.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta