V vasi so vedeli za grožnjo, da bo na božič vse pobil. Trojnemu morilcu iz Gerečje vasi grozi dosmrtni zapor

Vesna Lovrec
30.12.2020 19:41
Šef mariborskih kriminalistov Beno Meglič je danes predstavil podrobnosti hudega zločina, ki je za božič pretresel vso Slovenijo. Storilec Silvo D., star 35 let, je v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najprej je zabodel bivšo partnerico, nato njeno mater, na koncu še njenega očeta. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec

Peti dan po trojnem umoru v Gerečji vasi, v katerem so na božič umrli 35-letna Mojca L. in njeni starši, 61-letni Branko L. in 58-letna Jožica L., je policija danes vendarle predstavila ugotovitve preiskave. Kot smo poročali, jih je umoril 35-letni Silvo D., nekdanji zunajzakonski partner Mojce L., s katero imata štiriletnega sina. Podrobnosti petkovega dogajanja so grozljive.

Policija je zanj izvedela ob 16.35. Takrat so na številki 113 prestregli klic, da se je pred hišo na naslovu Gerečja vas 20f zgodil poskus umora. Žrtev je bila Jožica L. Sledilo je še več klicev, prva policijska patrulja je bila na prizorišču že čez devet minut in priljubljeno učiteljico kemije, ki je poučevala na ptujski osnovni šoli, našla na cesti, kjer je že bila deležna prve pomoči sosedov. Ti so policistom povedali, da je v hiši ranjen tudi njen mož, ki več ne kaže znakov življenja.

Izdihnila je na rokah policistov

Medtem ko so reševalci 58-letnico prepeljali v ptujsko bolnišnico, kjer ji življenja niso mogli rešiti, so policisti ugotovili, da je bila žrtev umora tudi 35-letna Mojca L. Našli so jo v novogradnji nasproti hiše njenih staršev. Bila je še živa, a tako hudo poškodovana, da je izdihnila na rokah policistov. Na prizorišču ga najbrž ni bilo uniformiranca, ki ne bi takoj posumil, da je krvnik družine Silvo D. Izsledili so ga hitro, petnajst minut po prijavi. Poročali smo že, da je Silvo D. svojo toyoto parkiral pri gasilskem domu in nepovabljen vstopil v znančevo hišo in si v njej kar sam postregel z alkoholom. Ko je lastnik hiše opazil njegove krvave roke, ga je pospremil ven. Policisti so slišali vpitje in mu sledili. "Osumljenega so opazili z nožem v rokah. V trenutku, ko so mu ukazali, naj ga odloži, se je z njim porezal po vratu, zatem pa je na ponovni ukaz policistov nož odvrgel na tla. Pri uporabi prisilnih sredstev se je policistom upiral, a so ga obvladali in vklenili," je aretacijo trojnega morilca  na tiskovni konferenci povzel vodja sektorja kriminalistične policije na mariborski policijski upravi Beno Meglič. Ker se je storilec poškodoval, so mu policisti skupaj z lastnikom hiše zagotovili prvo pomoč do prihoda reševalcev. Ti so ga odpeljali v Univerzitetni klinični center Maribor, kjer je bil nato operiran, v ponedeljek pa je že bil sposoben za zaslišanje. Zato so mu policisti odredili policijsko pridržanje in ga že čez uro in pol s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico. Ali se je zagovarjal ali branil z molkom, nismo izvedeli. Je pa preiskovalna sodnica sledila zahtevi tožilstva in za Silva D. odredila pripor. Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da tožilstvo glede na to, kaj vse je pokazala preiskava, ne bo privolilo v nikakršna pogajanja z osumljenim. Pričakovati je, da bo ta primer precedens pri nas, kajti neuradno smo izvedeli, da namerava tožilstvo že v obtožnici sodišču predlagati, naj 35-letniku izreče kazen dosmrtnega zapora.

Družina pisala policiji tri dni pred tragedijo

Kaj je trojnega morilca gnalo v zločin, se ve. Silvo D. ni prenesel, da ga je partnerica dokončno zapustila. "Po razpadu zunajzakonske zveze se je z nekdanjo partnerico večkrat sprl zaradi delitve skupnega premoženja in stikov z otrokom," je o motivu storilčevega brezobzirnega maščevanja povedal Meglič. Petintridesetletni par je bil v zunajzakonskem razmerju več let. Lani sta se z otrokom preselila v novogradnjo, ki sta jo postavila blizu hiše njenih staršev, na parceli čez cesto. Osumljeni trojnega umora je imel že dolgo težave zaradi zlorabe alkohola, zadnja dva meseca pa so se te intenzivno stopnjevale. Mojca L. ga je prav zaradi tega zapustila in se pred kakšnim mesecem z otrokom preselila nazaj k staršem. Takrat se je par tako hudo sprl, da je Mojčina mati poklicala policijo. A patrulja na kraju ni ugotovila, da bi se bilo zgodilo kaj hujšega od verbalnega spora, zato je o dogodku s poročilom obvestila ptujski center za socialno delo. Ker so se nesoglasja v družini nadaljevala, je Mojčin oče o tem po elektronski pošti obvestil ptujsko policijsko postajo. Po naših podatkih je elektronsko sporočilo poslal 22. decembra, tri dni pred morijo. Pisal je točno določenemu policistu in ga prosil za nasvet glede hčerkinega partnerja in težav, ki so se pojavljale. "Policist je nemudoma vzpostavil stik z njim in ga povabil na razgovor. Svetoval mu je, kako naj ukrepa, žal pa 61-letnik ni izpostavil nobenih takih okoliščin, ki bi narekovale takojšnje policijsko ukrepanje. Policisti so opravil več razgovorov v družini, pri tem pa niso bili ugotovljeni elementi prekrškov ali kaznivih dejanj," je Meglič razložil, zakaj policija ni imela pogojev, da bi Silvu D. izrekla prepoved približevanja. V vasi pa jih je vsaj nekaj vedelo, da je osumljeni napovedal, da bo na božič vso družino L. pobil. Zaradi tega sta se Mojca in njena mati dan pred tragedijo pred napadalcem umaknili v drugo občino. Megliča smo vprašali, ali je policija za to vedela. "Informacija, o kateri govorite, nam ni bila znana. S kriminalistično preiskavo pa smo se dokopali do nje," je razložil šef mariborskih kriminalistov in ob robu te hude tragedije ljudi javno pozval, naj v primerih, kot je bil ta, "vendarle povedo, kar vedo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta