Varstvo pri delu: "Ne splača se tvegati, da ne bi poskrbeli za varnost"

Vesna Lovrec
11.12.2020 07:00
Sodni izvedenec Pavel Skernišak ocenjuje, da se nezgode na deloviščih ne dogajajo naključno, ampak zaradi kršitev, neupoštevanja varnostnih načrtov na gradbiščih, ki jih inšpektorji ne obvladujejo pregledovati in nadzirati
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsako gradbišče mora imeti varnostni načrt. 
Andrej Petelinšek

Dolgoletni strokovnjak na področju varstva pri delu Pavel Skernišak, ki je sodni izvedenec za varstvo pri delu v gradbeništvu, industriji, obrti in cestnem gospodarstvu že 40 let, o vzrokih za delovne nesreče pravi, da se najpogosteje zgodijo zaradi kršitev. "Število teh kršitev je ohoho, ali se zgodijo na strani delodajalca ali na strani delavca. Delodajalec ne upošteva pravil, ki bi jih moral, delavec pa ne tistega, kar bi moral sam narediti za varnost. Inšpektorji zaradi prevelikega števila gradbišč preprosto ne obvladujejo pregledov, ki bi jih morali opraviti," strne svoje ugotovitve.

Pavel Skernišak je sodni izvedenec za varstvo pri delu že 40 let, v svoji karieri je obravnaval že 200 nesreč. 
Osebni arhiv

Ob robu najhujših tragedij, ki se zgodijo na gradbiščih zaradi padca v globino, opozarja na nujnost lovilnih odrov in mrež okrog objekta, ki so pogoj za varno delo, varujejo delavca in tudi mimoidoče. "Vsako gradbišče mora imeti varnostni načrt, določi se odgovornega za gradbišče in vsa potrebna oprema, med drugim tudi sidrišča, kam se lahko delavec naveže," sodni izvedenec našteje nekaj osnovnih pravil, ki pa se na terenu ne upoštevajo vedno. "Na papirju je vse lepo, kot je treba, resnica pa ni vedno takšna. Obstajajo delodajalci, ki so zelo natančni, spet drugi računajo na srečo, da se ne bo nič zgodilo. Manjši obrtnik, ki ima denimo tri ali štiri zaposlene, hkrati pa odprtih več delovišč, si težko privošči, da bi imel odgovornega za vsako gradbišče." Enega takih primerov Skernišak obravnava prav zdaj. Delovna nezgoda se je zgodila v manjšem kraju na Koroškem, izvajalec del je bil obrtnik s petimi zaposlenimi, ki je hkrati izvajal dela na več gradbiščih. "Na enem sta delala dva delavca, brez nadzora, s pomanjkljivim varovanjem. Pripetilo se je, da se je delavcu izmaknila lestev, omahnil je pet metrov v globino. Na gradbišču ni bilo delavca, ki bi držal lestev."

Skernišak je bil v svoji karieri angažiran za obravnavno več kot 200 nesreč, Slovenijo je zaradi tega prebrodil po dolgem in počez, izvedenec je bil tudi v treh ali štirih primerih naših delavcev, ki so se ponesrečili v tujini. "Kakšna je slika na tem področju v tujini, težko rečem, se pa delodajalcu tam nikakor ne splača tvegati, da ne bi poskrbel za varnost. V tujini se tožijo leta in leta, stroške zdravljenja ponesrečenega plača delodajalec," pravi izvedenec. Kako je s tem pri nas? "Zdaj se tudi pri nas dela v tej smeri, v prejšnjem sistemu pa še ni bilo reda. Delodajalcu se ni splačalo veliko denarja vložiti v zavarovanje, saj če se je kaj zgodilo, ni plačal. Zdaj se to spreminja," zaključi Skernišak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta