Velika tatvina: Obremenilne pajkice našla oškodovanka

19.08.2021 07:00
Franka Palmerja so na kraju zločina izdale najdene ženske pajkice, na katerih je bil njegov DNK. Palmer se na sojenju za kaznivo dejanje, ki naj bi ga bil storil pred šestimi leti, brani z molkom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Frank Palmer se na sodišču brani z molkom. Foto: Matjaž RUŠT/DNEVNIK
Matjaž RUŠT

Nekaj dni po vlomu v stanovanje oškodovancev in veliki tatvini me je poklicala oškodovanka in povedala, da je pod kupom oblačil, ki sta jih storilca zmetala z obešalnikov, našla pajkice, ki niso bile njihove. Po oceni oškodovanke je šlo za ženske pajkice. Dogovorila sva se, da jih bo v naslednjih dneh prinesla k nam na policijsko upravo, kar se je tudi zgodilo. Ne spomnim se, ali jih je prinesla v papirnati ali plastični vrečki, povedala pa nam je, da se jih ni dotikala z golo roko. Jaz sem pajkice, po moji oceni je šlo za konfekcijsko številko 38 ali 40, prijel z rokavicami, ko sem jih pregledal, pa sem jih v papirnati vrečki za shranjevanje dokazov poslal v forenzični laboratorij. Čez nekaj dni so mi sporočili, da je na njih najden DNK Franka Palmerja," je včeraj na nadaljevanju sojenja 56-letnemu Franku Palmerju zaradi kaznivega dejanja velike tatvine povedala priča, kriminalist Blagoje S. Palmerja sta pravosodna policista na sodišče pripeljala iz ljubljanskega pripora, v katerem je od marca letos. Na sodišče pa včeraj ni bilo oškodovancev, ki nista prejela vabila za pričanje, saj sta na dopustu v tujini, je pojasnil sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča Bernard Tajnšek.

Prijet pet let po razpisani tiralici

​​Obtoženi, ki se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnika Borisa Grobelnika, na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, na prvi glavni obravnavi, ko se mu je julija začelo sojenje, pa se je branil z molkom. Dejanje, ki naj bi ga bil storil obtoženi, sicer specialni povratnik kaznivih dejanj, sega v leto 2015, ko naj bi bil po trditvah tožilstva iz hiše, v katero je vlomil, odnesel veliko vrednih predmetov, tudi zlatih palic in nakita, vendar mu sodijo šele sedaj. Palmerja so policisti prijeli kmalu po tatvini, a tudi izpustili. Odvetnik Grobelnik je namreč trdil, da je bil kronski dokaz pridobljen nezakonito. Palmerju so vzorec DNK vzeli v preteklosti ob sumu drugega kaznivega dejanja, a teh očitkov je bil nato na kranjskem sodišču pravnomočno oproščen. Zaradi tega bi ga morala policija izbrisati iz svojih evidenc, je trdil odvetnik. Okrožno sodišče mu je dalo prav in Palmerju odpravilo pripor. Toda tožilstvo se je nato pritožilo na višje sodišče in to je prvostopenjski sklep razveljavilo. Ocenilo je, da je bila hramba DNK zakonita, saj je bil ta vzorec uporabljen še v tretji zadevi, še preden je bila kranjska sodba pravnomočna. V tej tretji zadevi je bil Palmer pravnomočno obsojen. Palmerja, ki se je nekoč imenoval Franc Prislan, pa nato kar pet let, ko je bila za njim razpisana tiralica, niso našli. Nato pa je bil 8. marca letos po naključju prijet pri cestnoprometnem prekršku. Odvzeta mu je bila prostost, oditi je moral v pripor.

​Iz sefa izginil dragocen plen

Tožilstvo obtoženemu očita kaznivo dejanje velike tatvine, ki se je zgodila 8. novembra 2015. Tistega večera sta se zakonca Metka in Janko A. vrnila v domačo hišo v Ljubljani in doživela zelo neljubo presenečenje. Popoldne je nekdo vlomil skozi okno dnevne sobe, premetal prostore in na silo odprl sef, iz katerega je izginilo precej dragocenosti, tri zlate palice, vredne kar 97.500 evrov, dva tisoč evrov vredna moška ročna ura znamke Tag Heuer, za 10.000 evrov nakita, par zlatih manšetnih gumbov in še en tak par z briljanti, dve zlati kravatni igli, broška z briljanti, več verižic, prstanov, zapestnica in kovanci Zlati dunajski filharmoniki in Anno Domini. Zaslišani kriminalist je včeraj povedal, da je bil na ogledu kraja dejanja, z njim je bil tudi kriminalistični tehnik, ki je pravilno zavaroval vse sledi. Glede na stopinje v hiši je policija ugotovila, da sta bila storilca dva. Ko so v forenzičnem laboratoriju ugotovili, da je na ženskih pajkicah DNK Franka Palmerja, ga je policija začela iskati in ga našla na naslovu njegove partnerke, kjer ga je aretirala. Odvetnik Grobelnik in obtoženi Palmer sta včeraj od priče želela predvsem izvedeti, kako je oškodovanka ravnala z najdenimi pajkicami, v kakšni vrečki jih je prinesla na policijo in kako so z dokazom ravnali na policiji, preden so ga poslali v analizo v forenzični laboratorij, zato je priča vse to še enkrat pojasnila. Sojenje se nadaljuje 17. septembra, ko naj bi sodišče zaslišalo oškodovanca Janka in Metko A.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta