(VIDEO) Grozljivi posnetki s slovenskih avtocest: Veste, kako ravnati, ko proti vam drvi vozilo?

A.L.
22.12.2021 15:18
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Kljub številnim opozorilom pristojnih se še vedno pogosto zgodi, da ljudje po avtocestah vozijo v nasprotno smer. Dars je, da bi opozorili na to, kako nevarno je tovrstno početje, objavil kolaž posnetkov, na katerih so vozniki vozili v napačno smer. "V kratkem videu smo zbrali nekaj primerov vožnje v napačno smer, ki je smrtno nevarna! Če opazite, da vozite v napačno smer, se takoj ustavite ob robu cestišča, vključite utripalke in pokličite pomoč. Naj gre v letu 2022 samo naprej, nikoli nazaj!"

V kolikor se znajdete v situaciji, ko se na avtocesti pred vami pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer, na Darsu svetujejo sledeče: 

- ostanite mirni.

- Verjetno bo vozilo v napačni smeri vozilo skrajno po njegovi desni, torej na prehitevalnem pasu, zato takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni ali celo na odstavni pas, vklopite vse utripalke, da opozorite še voznike za vami, varnostna razdalja med vozili naj bo ustrezna (zadostna).

- Če po radiu slišite, da vozi vozilo v napačni smeri na odseku, kjer ste tudi vi, zmanjšajte hitrost vožnje, vozite v varni razdalji do vozila pred vami, ne prehitevajte, vozite po voznem ali odstavnem pasu in se, če je le možno, umaknite na prvo počivališče.

- Če uspete poklicati (še bolje pa je, če to naredi vaš sopotnik) ali policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) prek kratke telefonske številke 1970 (ali običajne telefonsko številko 01/518 85 18), lahko pa uporabite tudi obcestni telefon, sporočite opis dogajanja. Če si lahko zapomnite registrsko številko avtomobila in tip vozila ter lokacijo, ker ste ga opazili, bo v postopku iskanja voznika ta informacija zelo koristna. Pomembno pa je, da najprej zavarujete sebe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta