(VIDEO) V Kopru prijeli vodjo italijanske mafije iz Kalabrije

STA, M.R., A.L.
22.08.2024 12:59

Policija v Kopru je v sodelovanju z italijanskimi organi in evropsko pravosodno agencijo Eurojust aretirala vodjo italijanske kriminalne združbe, ki se je skrival v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aretacija italijanskega mafijca Salvatoreja Perricciola v Kopru
YouTube

Obsojen je bil za več kaznivih dejanj, med drugim za trgovino z mamili, izsiljevanje in ugrabitev, zaradi česar mu je grozila 21-letna zaporna kazen. Po naših informacijah gre za Salvatoreja Perricciola, ki je bil vodja kriminalne združbe iz Kalabrije.

"Italijanski in slovenski organi so ob podpori Eurojusta s hitrim in usklajenim ukrepanjem v torek prijeli nevarnega zločinca, ki se je v Kopru skrival pred organi pregona," je sporočila evropska pravosodna agencija.

Kriminalna združba je trgovala s kokainom po vsej Italiji, Perricciolo pa je februarja letos pobegnil, preden so mu izrekli kazen. Obsojen je bil na 21 let zapora. Poleg trgovanja z drogami je bil obsojen tudi za druga kazniva dejanja, kot so rop, goljufija, poneverba, izsiljevanje, ugrabitev in nezakonito posedovanje orožja. V ločenem sodnem procesu je bil spoznan za krivega kaznivih dejanj, povezanih z mafijo.

Za 40-letnega Italijana je bil po njegovem pobegu izdan nacionalni in evropski nalog za prijetje, nato so se začele večmesečne zapletene preiskave.

Ubežnika so s prisluškovanjem in nadzorom telefonskih pogovorov naposled odkrili v Sloveniji. Takrat se je v operacijo vključil tudi Eurojust, ki je izdal evropski preiskovalni nalog (EPN) in s tem omogočil izvajanje nadzornih dejavnosti, vključno s sledenjem telefonskim pogovorom in fizičnim sledenjem.

Informacije o aretaciji italijanskega državljana je potrdila tudi slovenska policija, ki je sporočila, da so ga kriminalisti prijeli v sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi, nato pa je preiskovalna sodnica na okrožnem sodišču v Kopru zoper njega odredila sodno pridržanje.

"Obsojeni je bil v Italiji iskan od leta 2022, ob prijetju se je izkazal s ponarejenimi dokumenti. V Italiji je bil obsojen na skupaj 21 let zapora, od katerih mora prestati še nekaj več od 14 let," je še sporočila Generalna policijska uprava.

V operaciji je poleg koprske policije in tožilstva sodelovalo več italijanskih organov, vključno s posebnim operativnim oddelkom italijanske policije in ministrstvom za notranje zadeve v Rimu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta