Višji sodniki potrdili sodbo zoper Štormana

Gordana Possnig Gordana Possnig
29.12.2021 06:00

Propadli gostinec Zvone Štorman in njegova hči Elizabeta Štorman zaradi poskusa oškodovanja upnikov obsojena na leto zapora s preizkusno dobo dveh let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Elizabeta in Zvone Štorman med sojenjem na celjskem sodišču Foto: Gordana POSSNIG

Gordana Possnig

Nekdanjega zelo znanega gostinca Zvoneta Štormana, ki je konec aprila 2014 pristal v osebnem stečaju, in njegovo hčer Elizabeto Štorman so na celjskem okrožnem sodišču oktobra lani spoznali za kriva oškodovanja upnikov. Sodišče ju je obsodilo na pogojno kazen v trajanju enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let. Obramba se je zoper sodbo pritožila, vendar ni uspela. Izvedeli smo, da so višji sodniki v Celju na pritožbeni seji v celoti sledili prvostopenjskemu sodišču, kar pomeni, da je pogojna sodba na leto zapora zdaj tudi pravnomočna.

Tožilstvo je Štormana obremenilo, da sta upnike poskušala oškodovati z zlorabo instituta zemljiškega dolga. Alenka Jazbinšek Žgank ju je spoznala za kriva. Zvoneta Štormana je opravičila plačila sodnih stroškov, njegova hči pa mora plačati okoli 400 evrov sodnih stroškov in sodno takso. Tožilstvo je v zaključni besedi za Štormana terjalo nepogojno kazen enega leta zapora, sodnica pa je na razglasitvi sodbe pojasnila, da je z obsodbo na pogojno kazen sledila sodni praksi s področja gospodarske kriminalitete pri nas. S pogojno kaznijo so se izvlekli tudi obsojenci, ki so imeli za seboj precej višje zneske oškodovanj kot Štormana, pri katerima je dejanje ostalo zgolj pri poskusu. Izrek zaporne kazni zoper Štormana bi bil ob upoštevanju sodne prakse pri nas krivičen, je menila sodnica, ki je razen višine kazenske sankcije sicer v celoti sledila zatrjevanju tožilstva. Kot je spomnila na razglasitvi sodbe, je dokazni postopek pokazal, da je Zvone Štorman še pred ustanovitvijo zemljiškega dolga na svoje nepremičnine vedel, da ni zmožen plačevati dolgov oziroma kredita KBM Leasingu, kateremu je bil ob prekinitvi pogodbe dolžan že več kot 1,5 milijona evrov. Vse to je vedela tudi njegova hči Elizabeta, ki se je, kot je povedala ena izmed zaslišanih prič, tudi udeleževala sestankov.

Tožilstvo je očetu in hčeri očitalo poskus oškodovanja upnikov v višini najmanj 155.000 evrov, kolikor je znašala likvidacijska vrednost nepremičnin upokojenega gostinca. Zvone Štorman je zaradi prezadolženosti aprila 2014 ustanovil zemljiški dolg v višini 360 tisoč evrov, da bi obvaroval svoje imetje pred rubežem, nanj pa se je brez pravne osnove in brez razloga (nista bila v dolžniško-upniškem razmerju) vpisala njegova hči Elizabeta. Dejanje je ostalo pri poskusu zgolj zaradi ravnanja tretjega: prerekanja terjatve stečajne upraviteljice Alje Markovič Čas.

Štorman je v osebnem stečaju pristal 30. aprila 2014, upnikom pa je ob tem ostal dolžan 6,5 milijona evrov. Nepoplačanih je ostalo 5,8 milijona evrov terjatev, postopek je bil novembra 2019 pravnomočno zaključen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta