Vlomilci spet udarili v trgovini z mobiteli, vlom močno spominja na lanskega

26.08.2021 18:55
Pred tednom se je v Murski Soboti zgodil povsem enak vlom v Telekomov center v Maximusu kot januarja 2020. Kljub sproženim alarmnim napravam in hitremu prihodu policistov je vlomilcem uspelo odnesti za 155 tisoč evrov izdelkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
vlom v telekom (foto: Nataša Juhnov/vestnik)
Nataša Juhnov/vestnik

Policisti in kriminalisti Policijske uprave (PU) Murska Sobota še sestavljajo mozaik vloma v Telekomov center v nakupovalnem središču Maximus, ki se je zgodil v noči na 19. avgust. Za zdaj je znano, da je bila murskosoboška PU tisti dan ob 23.58 obveščena, da se je v trgovskem centru v Ulici Štefana Kovača v Murski Soboti sprožil alarm. "Na kraj so odšli policisti in kriminalisti, pri čemer so z zbiranjem obvestil in opravljenim ogledom ugotovili, da so neznani storilci z neznanim predmetom razbili stekleno steno trgovskega centra in vstopili v prostore trgovine ter ukradli mobilne telefone. Nato so zapustili kraj v smeri pomurske avtoceste. Policisti in kriminalisti še zbirajo obvestila," so sporočili s PU Murska Sobota.

Preiskovalci sumijo Romune

Po neuradnih podatkih preiskovalci domnevajo, da za vlomom stoji združba iz Romunije, tako kot je bilo že v noči na 27. januar lani, ko se je zgodil podoben vlom v Telekomovo trgovino. Preiskovalci murskosoboške PU so takrat ugotovili, da je trojica Romunov s slabimi nameni v Mursko Soboto prišla že v nedeljo, 26. januarja. Okolico nakupovalnega središča so dodobra preučili. Da bi speljali sled stran od sebe, so nekaj ur pred vlomom v bližnjih Černelavcih ukradli avtomobilski registrski tablici. Uporabili so ju na enem od svojih vozil, manjšem kombiju Renault, v katerega so naložili ukraden plen. Kljub sproženim alarmnim napravam in hitremu prihodu policistov – na prizorišče so prispeli v pičlih štirih minutah – je vlomilcem uspelo odnesti za 155 tisoč evrov izdelkov. Med pobegom so padli v oči eni od policijskih patrulj, ki so prejele prijavo, in ta je krenila za kombijem. Romuni so iz središča Murske Sobote zapeljali na avtocesto proti Lendavi, med policijskim zasledovanjem pa vozilo ustavili pri avtocestnem izvozu Lipovci in peš pobegnili v temo. Modrouniformiranci so takoj po zasledovanju v bližini avtoceste prijeli več ljudi, a se je kasneje pokazalo, da nimajo storilcev.

Eden priznal, dva še iščejo

Enega od vlomilcev, romunskega državljana Costinelo Cosmino Zuleamo, so policisti čez tri dni vendarle – povsem naključno – prijeli med rutinsko kontrolo v okolici Ljutomera. V preiskavi se je pokazalo, da prav njemu pripada sled DNK v avtomobilu, v katerem so vlomilci med begom pustili vse ukradene naprave.

Na predobravnavnem naroku aprila lani na Okrožnem sodišču v Murski Soboti je Cosmina Zuleama pred sodnico Natalijo Goldinskij Husar priznal, da je v noči na 27. januar 2020 s še dvema Romunoma vlomil v Telekomov center v nakupovalnem središču Maximus. Vstopili so skozi zlomljeno izložbeno okno, nato pa na silo odprli jeklena vrata skladišča in odnesli 230 najbolj zmogljivih pametnih telefonov, predvsem znamk iPhone in Huawei. Vse elektronske naprave so medtem že vrnili oškodovanemu podjetju. "Naredil sem napako in jo obžalujem. Rad bi se čim prej vrnil v domovino, kjer me čakata žena in triletni otrok," je Cosmina Zuleama dejal na predobravnavnem naroku in sprejel ponudbo državnega tožilca Boruta Horvata, da v zameno za priznanje krivde v zaporu odsluži kazen 20 mesecev.

Horvat mu je bil pripravljen ponuditi 17 mesecev zaporne kazni, če bi na sodišču izdal imeni preostalih dveh vlomilcev. "Vse, kar sem vedel, sem povedal že na policiji," mu je dejal Romun. Goldinskij Husarjeva pa je na naroku za izrek kazenske sankcije presodila, da je za Romuna pravična kazen 17 mesecev zapora. "To, da je policistom dal imena in povedal nekatere okoliščine, me ni obvezalo k višini kazni. Ne strinjam se niti, da je šlo za nepremišljeno dejanje, pri katerem ni nastala večja premoženjska škoda. Ukradeno blago je bilo vrnjeno le zato, ker so jih ujeli policisti. Sem pa pri izreku upoštevala sodno prakso v podobnih primerih in dejstvo, da ni podatkov o tem, da bi bil obtoženi že kdaj prej kaznovan, kot tudi njegovo starost in da ima majhnega otroka," je sodnica argumentirala svojo odločitev. Ko bo Zuleama odslužil kazen, bo za tri leta izgnan iz Slovenije.O sokrivcih vloma iz januarja 2020 pa za zdaj ni ne duha ne sluha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta