Zaradi karantene posegel po nožu? "Iztiril" ga je koronavirus, zdaj mu je žal

Primož Knez, Dnevnik
20.08.2020 16:00

Urban R., ki je aprila letos neprišteven zabodel Andreja B. in Katjo K., se bo moral zdraviti na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije. Zdravljenje že zdaj poteka dobro, obtoženi se je globoko opravičil žrtvama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urban R. iz Logatca je v zagovoru med drugim povedal, da je neuspešno iskal smisel tudi v semenišču in samostanu.
Jaka Gasar/dnevnik

Bilo je v času najbolj strogih ukrepov za zajezitev epidemije z novim koronavirusom, ko se je 28-letni Urban R. iz Logatca pripeljal k znancema v Dol pri Ljubljani. Vzela sta ga pod streho, a kmalu ugotovila, da je z njim nekaj narobe. Čudno se je obnašal, umival se je le z vodo, ki jo je prinesel s seboj, govoril je, da ga preganjajo, imel je prisluhe. Katja K. in Andrej B. sta ga nekaj dni prenašala, nato pa se odločila, da je čas, da odide. Urban tega očitno ni dobro prenesel, v svojih blodnjah, ki so bile v celoti povezane, kar se je izkazalo kasneje, s hudo duševno motnjo, je bil prepričan, da ga želita znanca ubiti, da sta ga zastrupila z joto. Vsi trije naj bi bili uživali tudi psihoaktivne snovi.
Noč na 6. april pa skorajda bila usodna za Andreja in Katjo. Slednjo je Urban najprej napadel. S 15-centimetrskim nožem jo je dvakrat zabodel v hrbet, da ji je ob tem počila lopatica. Vmes je posegel Andrej, a jo je skupil tudi on. Štirikrat. Dvakrat v hrbet, dvakrat v prsi. Rane bi bile lahko usodne, a je nož zgrešil vitalne organe, pa tudi zdravniška pomoč je prišla zelo hitro. Urban je pobegnil, kmalu so ga prijeli.

Dvoma ni, zdravljenje je obvezno

Že na začetku sojenja je bilo jasno, da ga zaradi paranoidne shizofrenije in zatorej neprištevnosti ne morejo obsoditi na zaporno kazen, pač pa se mu je obetalo obvezno psihiatrično zdravljenje na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrije. To se je ta teden tudi potrdilo. Sodni senat pod vodstvom sodnice Milene Turuk je v celoti sledil obtožnemu predlogu, ki ga je zagovarjala tožilka Ksenija Bukovac. "Nobenega dvoma ni, da je obtoženi storil obe očitani dejanji poskusa uboja. Hkrati pa je to storil v stanju neprištevnosti," je razsodila sodnica in poudarila, da so obeti za izboljšanje njegovega zdravja dobri in da se načrtuje postopno sproščanje režima, kar pomeni, da bo Urban R. vsaj pol leta zaprt na psihiatriji, kasneje pa bodo ocenjevali, kdaj bo lahko nastopilo zgolj ambulantno zdravljenje.

​Nomadska življenjska pot

Nekaj besed v svoj zagovor povedal tudi obtoženi. Orisal je svojo nomadsko življenjsko pot, ko je neuspešno iskal smisel tudi v semenišču in samostanu. Na koncu ga je našel v peki kruha v neki pekarni, a ga je "koronavirus povsem iztiril". Obljubil je, da bo zdaj jemal zdravila, češ da je to njegova odgovornost do družbe. Povedal je še, da bi dolgotrajno zdravljenje na zaprtem oddelku razumel kot kazen in da upa, da bo šel kmalu lahko na kakšen bolj odprt oddelek. Prav tako sta mu starša obljubila, da ga vzameta pod streho, znanec, pri katerem je prej pekel kruh, pa, da ga vzame v službo. Da bo potreboval veliko podpore družine, je v obrazložitvi sodbe povedala tudi sodnica. Mama je sojenje ves čas spremljala v dvorani.
Da se ob jemanju zdravil Urbanovo zdravje izboljšuje, je potrdil tudi izvedenec psihiatrične stroke Matej Kravos: "Bolezen je zazdravljena, jasnih znakov duševne motnje ni, tudi prisluhov nima več. Zdravila dobro delujejo, akutna faza duševne motnje je izzvenela. Seveda pa obstaja nevarnost ponovitve, če bi opustil jemanje zdravil ali znova posegel po psihoaktivnih sredstvih. Nadaljnje zdravljenje je nujno, nujna pa je tudi socializacija," je ocenil psihiater.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta