Zaradi streljanja v Novi Gorici tiralica za očetom in sinom

Vesna Lovrec
27.07.2021 16:57
Znani sta imeni napadalcev, ki sta bila lanskega maja vpletena v strelski incident v Novi Gorici. Europol je o osumljenih poskusa uboja razkril, da gre za Riccarda Čizmića in Omerja Ferarija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Europol

Strelski incident, ki se je zgodil lanskega maja v Novi Gorici, so kriminalisti že zdavnaj raziskali, a storilca še nista za zapahi. Lansko jesen je bilo znano, da policija v povezavi s streljanjem na 38-letnega Goričana išče dva hrvaška državljana, stara 42 in 24 let, niso pa varnostni organi širši javnosti razkrili njunih imen. Kdo sta osumljena poskusa uboja, ki ju še vedno niso prijeli, je nedavno prvi poročal novinar Slovenskih novic. Preiskovalci so kazensko ovadili Riccarda Čizmića in Omerja Ferarija. Njuni imeni je zaslediti tudi na spletni strani Eumostwanted, ki spada v Evropsko mrežo enot za ciljno iskaje ubežnikov (ENFAST). Od sredine letošnjega julija sta objavljeni tudi na spletni strani slovenske policije, ki pa razkriva le, da sta danes 25-letni Čizmić in 43-letni Ferari nazadnje živela v Zagrebu, ne pa tudi, da ju iščejo zaradi poskusa uboja, kar so s tiralico obelodanili europolovci. O vpletenih v strelski incident so hkrati razkrili, da sta osumljena oče in sin. Ob njunih fotografijah so europolovci poudarili, da bi lahko bila oborožena in zato nevarna.

Foto: Osumljenima zaradi poskusa uboja v Sloveniji grozi kazen od pet do 15 let zapora. Foto: EUROPOL
Europol

Oškodovanec s policijo ni hotel sodelovati

Napad se je zgodil 26. maja lani v Rejčevi ulici. Bilo je okoli 17. ure, ko sta se Hrvata s citroenom C1 pripeljala pred gostinski lokal na zunanji strani kopališča, kjer je za mizo sedel 38-letni slovenski državljan, živeč v italijanski Gorici. Trojica si je najprej izmenjala nekaj glasnih in grobih besed, izrečene so bili tudi grožnje, ki jih je Ferari podkrepil s kazanjem pištole za pasom. Goričan ga je odrinil, nakar se je vmešal Čizmić in 38-letnika s kovinskim predmetom udaril po zatilju. Napadeni se je branil in mlajšega Hrvata zbil na tla, mu vzel kovinski predmet in ga večkrat udaril, nakar se je znesel še nad citroenom. Takrat je Ferari izvlekel pištolo in pričel streljati proti 38-letniku, ta je zbežal proti Prvomajski ulici, oboroženi pa je streljal za njim, vendar ga ni zadel. Očividci so poklicali policijo, vendar na prizorišču napadalcev ni več našla, Goričan, v katerega so bili usmerjeni streli, pa s kriminalisti ni hotel sodelovati.

Kot so lansko jesen ob predstavitvi ugotovitev preiskave pojasnili na Policijski upravi Nova Gorica, sta se hrvaška državljana po streljanju skrila v enega od stanovanjskih blokov, kjer sta začasno bivala, še isti večer pa zapustila Slovenijo. Pri prevozu in skrivanju naj bi jima bili pomagali sorodnici, osumljena sta skrila tudi citroena, s katerim sta se 26. maja pripeljala v Rejčevo ulico. Policisti so ta avto v Novi Gorici našli dva dni po dogodku, pištolo pa še isti dan v enem ob blokov, skrito med dežniki. Za orožje se je pokazalo, da je bilo že pred leti ukradeno na Hrvaškem.

Streljanje zaradi izsiljevanja

Če bodo z mednarodno tiralico iskana Hrvata našli, jima grozi od pet do 15 let zapora, sodni postopek pa čaka tudi 38-letnega oškodovanca. Kriminalisti so namreč ugotovili, da je bilo v ozadju streljanja izsiljevanje. In sicer naj bi bil 38-letnik izsiljeval Čizmićeve in Ferarijeve prijatelje, domnevno zaradi droge. Tako so Goričana ovadili zaradi groženj in prepovedane proizvodnje in prometa z drogami. Tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božič pa je v povezavi s to preiskavo lanskega decembra še navedel, da so ovadili še eno osebo, in sicer 26-letnika, ki je državljan Slovenije in Severne Makedonije. Tudi njega bremenijo kaznivega dejanja, povezanega z drogo, grožnje in celo krive ovadbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta