Zdravniki zanikali vpletenost v izdajo lažnih zdravniških spričeval

sta
24.12.2021 10:30

Koprsko sodišče je izpeljalo predobravnavni narok zoper tri zdravnike, obtožene zlorabe položaja in pomoči pri tem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sojenje zdravnikom se bo pričelo sredi januarja. Foto: Tit KOŠIR

Tit Košir

Zdravniki Bojan Lovše, Tihomir Pešić in Marjana Grosek Pšeničnik so na sredinem predobravnavnem naroku na koprskem sodišču zavrnili navedbe tožilstva, da so izdajali lažna spričevala kandidatom za vozniški izpit. Obtožnica jih bremeni, da so v Izoli, Ljubljani in Mariboru med letoma 2008 in 2014 neupravičeno izdali 2572 spričeval.

Lovšetu, 72-letnemu upokojenemu koncesionarju iz Maribora, tožilstvo očita zlorabo položaja, ki naj bi jo bil zagrešil kot specialist medicine dela, prometa in športa. Strokovne preglede in izdajo zdravniških spričeval naj bi bil namreč prepustil 66-letnemu Pešiću, ki ima ambulanto splošne medicine v Izoli, ter 67-letni ljubljanski splošni zdravnici Grosek Pšeničnikovi, nobeden od njiju pa ni imel dovoljenja ministrstva in zato pacientov ne bi smela pregledovati, še manj pa izdajati spričevala.

Edini z dovoljenjem ministrstva za zdravje za opravljanje zdravniških pregledov kandidatov za vozniška dovoljenja je bil Lovše. Ta naj bi bil zdravnici izročil neizpolnjene bele liste z odtisnjenimi podpisi in pečati ter pečat svoje zasebne ambulante, Pešiću pa poleg tega tudi pečat s svojim podpisom, še piše Delo. Kot dodaja, Lovšeta, razen na papirju, pri pregledih kandidatov sploh naj ne bi bilo.

Obtožnica se nanaša tudi na nezakonito izdane račune, saj naj bi jih bili obtoženi izdali okoli 60 za storitve, ki jih sploh niso opravili, pri tem pa si pridobili okoli 40.000 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Sojenje se bo začelo predvidoma sredi februarja. Obramba je predlagala zaslišanje vseh, ki so jim zdravniki izdali zdravniška spričevala, saj želijo s tem dokazati, da je večino pregledov opravil Lovše oziroma da so bili pregledi opravljeni pod njegovim nadzorom.

Lovšetov zagovornik Tarek Naji pa je predlagal imenovanje izvedenca medicinske stroke s področja medicine dela, prometa in športa, ki bi ugotovil, ali so pregledi, ki so jih opravili v Izoli, kakor koli odstopali od pregledov, ki bi jih sicer zdravnik opravil v ambulanti medicine dela.

Tožilka Vesna Medica je predlogom obrambe nasprotovala. Meni namreč, da je namen predloga za zaslišanje več kot 2000 prič zgolj zavlačevanje postopka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta