Zločin v Zlogoni Gori: Za umor žene ne bo kazensko odgovarjal

Vesna Lovrec
23.12.2021 22:35

Na naroku zoper Stanislava Leskovarja, ki je februarja umoril bivšo ženo, se je zgodilo pričakovano. Tožilec ne vztraja več pri obtožbi, sodišču je predlagal izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Stanislav Leskovar se je po zločinu hudo ponesrečil, a se je iz zverižene pločevine rešil sam in se vrnil na kraj zločina.
Foto: Vesna LOVREC

Vesna Lovrec

Čeravno se je 77-letni Stanislav Leskovar novembra strinjal, da se mu zaradi umora njegove bivše žene Terezije Leskovar sodi v prisotnosti novinarjev, je sodnica Simona Murko odločila, da bo celoten proces proti njemu potekal za zaprtimi vrati. Tako je presodila iz razloga, ker je bilo ključno vprašanje v postopku, kakšno je obtoženčevo duševno zdravje in ali je bil v času dejanja sploh prišteven.

Odločitev bo znana januarja

Poročali smo že, da sta oceno o tem sodišču posredovala dva sodna izvedenca psihiatrične stroke. Tako Mladen Vrabič kot Bojan Filipič sta se nagibala k mnenju, da je bila obtoženčeva prištevnost v času dejanja vprašljiva, eden od njiju pa je celo menil, da 77-letnik ne pomeni prav nobene nevarnosti za okolje. Izvedenca sta novembra za zaprtimi vrati sodne dvorane svoje stališče predstavljala več ur in očitno nosilca obtožnice Tilna Iviča prepričala, da se obtoženi v času dejanja ni bil sposoben obvladati ter ni razumel pomena in posledic svojega dejanja. Ta teden je namreč tožilec Ivič na še vedno tajnem naroku po neuradnih podatkih sprva vloženo obtožnico spremenil v predlog izreka varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi, kar pomeni, da Leskovar za umor ne bo kazensko odgovarjal, ampak ga bo kvečjemu doletelo obvezno zdravljenje v forenzični enoti mariborske psihiatrije, kjer lahko ostane največ pet let. Ali bo sodnica Murkova predlogu tožilstva sledila ali bo odločila, da je obtoženi potreben zgolj ambulantnega zdravljenja, glede na mnenje psihiatra, da okolici ni nevaren, bo predvidoma odločeno v sredini januarja.

Ranjeno mater je našel sin

Kaj je šlo narobe, da je Leskovar dvignil roko nad bivšo ženo, bo pred javnostjo za vedno ostalo skrito. Znanih, pa še to neuradno, je malo podrobnosti. Poročali smo že, da sta Leskovarjeva kljub razvezi in dejstvu, da je Terezija Leskovar živela na posestvu v Zlogoni Gori, Stanislav Leskovar pa se je pred leti preselil na vikend v Vinarjah pri Slovenski Bistrici, ostala v stikih; 23. februarja letos pa se je 77-letnik vrnil na posest. Terezija Leskovar je menda imela težave z nogami, zato je obležala. Zaželela si je, da bi se bivši mož vrnil domov in poskrbel zanjo in za domačijo. Zakaj je tistega jutra pograbil nož in se znesel nad bivšo ženo, ni znano. Po zločinu je sedel v avto in se odpeljal, vendar ni prišel daleč. Po kakšnih 500 metrih vožnje je iz neznanega razloga zapeljal s ceste in treščil v drevo. V nesreči se je hudo poškodoval, iz zverižene pločevine pa se je rešil sam in se celo vrnil na kraj zločina.

Hudo ranjeno Terezijo Leskovar je v postelji našel sin, ko se je pred odhodom v službo hotel posloviti od nje. Poklical je reševalce. Zdravnik je ugotovil, da ženski ni več pomoči, ekipa nujne medicinske pomoči pa je oskrbela hudo poškodovanega osumljenega in ga z reševalnim vozilom odpeljala na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Maribor. Po končanem zdravljenju je preiskovalni sodnik zoper Leskovarja odredil pripor, a je odvetniku uspelo klienta spraviti na prostost. Vendar tam ni ostal dolgo. Tožilec se je zaradi izpustitve obtoženega pritožil, višji sodniki so pritožbi ugodili in Leskovar je moral nazaj v pripor. Obtoženi ga prestaja na mariborski forenzični psihiatriji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta