Zloraba prostitucije na Celjskem: Obdolženca začasno izločili iz postopka

Gordana Possnig Gordana Possnig
07.10.2020 17:46

Novi zapleti na sojenju druščini, ki je obtožena trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije in ki ji že skoraj eno leto sodijo na celjskem sodišču

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sojenje za prostitucijo na celjskem sodišču je polno zapletov in prekinitev, sodbe pa letos še ni pričakovati.
Gordana Possnig

Na celjskem sodišču so lansko jesen začeli soditi druščini, obtoženi trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije. Sedem se jih je znašlo na zatožni klopi, in sicer oče in hči Jože in Maja Cank, Robert Mramor, Damjan Vindiš, Peter Školnik, Ekrem Pobrič in Marjan Soršak. Za prvo peterico poteka sojenje s polno zapletov in prekinitev, večji del je zaradi zaščite domnevnih oškodovank in njihovih strank tudi za zaprtimi vrati. Pobrič in Soršak sta krivdo medtem že priznala in s tožilstvom podpisala sporazum o priznanju krivde.

Dva obtoženca aprila spustili iz pripora

Zaradi epidemije covida-19 se primer spomladi več mesecev ni premaknil z mrtve točke, saj je več obtožencev in odvetnikov prihajalo iz Šmarja pri Jelšah, ki je bilo tedaj eno od žarišč epidemije. To je bil tudi razlog, da so višji sodniki Jožeta Canka in Roberta Mramorja konec aprila spustili na prostost. Peterica je sicer kasneje redno prihajala na sojenje, dokler se ni zadeva zapletla pri Mramorju. Tega je na zahtevo obrambe, ki ji je tudi ugodilo sodišče, pregledal psihiater in ugotovil, da ni sposoben spremljati sojenja do konca oktobra. Sodnik ga je na tokratni obravnavi začasno izločil z obravnave, na sami obravnavi pa, da ne bil minilo več kot tri mesece od zadnjega naroka, prebral nekaj listinskih dokazov. Ti so bili povezani s tajnim opazovanjem in prisluhi obtožencev, pregledali so se tudi fotoalbumi, posnetki tajnega opazovanja vpletenih v spomladanskih mesecih 2018. Sodnik Mirko Brišnik, ki vodi zadevo, je ob tem opozoril Mramorjevo odvetnico Jasmino Gričnik, ki je bila sicer prisotna na obravnavi, da mora njen klient upoštevati predpisano terapijo, da bo novembra sposoben spremljati obravnave. Sodnik ga namreč namerava zaradi prepletenosti zadeve prihodnji mesec spet vključiti v enoten postopek in mu ob tem predstaviti, kaj so delali na tokratni obravnavi, ki je sicer trajala slabo uro.

Preslepili naj bi bili več ukrajinskih deklet

Obtožene so aretirali konec avgusta 2018. Tožilstvo jim očita, da so od oktobra 2017 do avgusta 2018 preslepili več ukrajinskih deklet. Obljubili so jim delo barskih plesalk v Sloveniji, nastanili v nočnem lokalu v Medlogu pri Celju, nakar so jih prisiljevali v ponujanje spolnih storitev. Kot krinko za zaposlovanje deklet so uporabljali družbo Esit, d.o.o. Glavni organizator združbe, ki je novačil in izkoriščal dekleta, je bil po prepričanju tožilstva Jože Cank, Robert Mramor pa je imel nalogo nabiranja deklet v Ukrajini, v določenem obdobju je bil tudi direktor družbe Esit, ki je izdajala fiktivne račune. Maja Cank naj bi bila tudi nekaj časa delala kot direktorica v podjetju Esit. Peter Školnik je dal glavnim akterjem združbe (Cank, Mramor in Maja Cank so obtoženi še sodelovanja v hudodelski združbi) v najem hišo v Šentrupertu pri Laškem, kjer se je nato dogajala prostitucija.

Damjan Vindiš je ukrajinska dekleta prevažal. Školniku in Vindišu tožilstvo ne očita, da sta v kaznivem dejanju sodelovala kot člana hudodelske združbe. Za očitke sta se zagovarjala le Cank in Mramor, preostali obdolženci pa se branijo z molkom. Krivdo vsi zanikajo, Cank je obtožnico označil za konstrukt, njegova domnevna desna roka Mramor pa se očitkov tožilstva otepa s kritiko na račun policije, češ da gre za zaroto, ki je nastala na podlagi anonimne prijave policiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta