Zoran Janković na sodišču v zadevi Gratel pričo obtožil, da laže

Damijana Žišt Damijana Žišt
28.02.2019 17:19

Med pričanjem Draga Štrafele na sojenju ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću je slednji pričo obtožil, da laže. Priča je govorila, da naj bi se Janković in večinski lastnik Gratela na štiri oči dogovarjala o "donaciji".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na ljubljanskem okrožnem sodišču sodijo ljubljanskemu županu  Zoranu Jankovič, na fotografiji skupaj z njegovim odvetnikom Janezom Koščakom iz Čeferinove odvetniške pisarne.  
Robert BALEN

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, obtoženemu sprejemanja podkupnine v zadevi Gratel. Sodnica Vladislava Lunder je kot pričo zaslišala nekdanjega direktorja Gratela Draga Štrafelo, nato pa še več ur brala listine v sodnem spisu. Dokazni postopek zoper Jankovića se je tako končal. Sodnica Lundrova je povedala, da se sojenje z zaključnimi besedami obrambe in tožilstva nadaljuje prihodnji četrtek, ko je pričakovati tudi sodbo zoper ljubljanskega župana. 

Predlog za donacijo naj bi dal Janković

​Štrafela je na sodišču med drugim povedal, da so bili v Gratelu zelo presenečeni, ko so od MOL oziroma pristojne inšpekcije prejeli preklic dovoljenja za izgradnjo optičnega omrežja za T2. Zato je njihov pravnik na sodišče takoj vložil pritožbo, da se ne bi delala škoda, saj do bila dela že v teku. Po preklicu dovoljenja so imeli na MOL dva sestanka o plačilu donacije pa se sam z županom Jankovićem ni dogovarjal. To naj bi bil storil večinski lastnik Gratela Jurij Krč, ki naj bi na koncu sestanka ostal sam z Jankovićem.

Janković pričo obtožil, da laže

Janković je priči dejal: "Lažete, gospod Štrafela. Meni je hudo, gospod Štrafela, ker ali govorite neresnico ali imate zelo selektiven spomin. Jaz pravim, da lažete, ko govorite, da sva s Krčem ostala sama na sestanku. Iz zapisnika sestanka, ki ga imam pred seboj, izhaja, da nas je bilo na sestanku več, vi, gospod Krč in vaš pravnik, jaz, in še trije zaposleni iz MOL, vsi smo podpisani na zapisniku. Po koncu sestanka sva v sobi ostala le še jaz in gospod Krč, da sva se pripravila na izjavo za medije, ki so že čakali nanjo. Poleg tega v zapisniku jasno piše, da je bila tema sestanka sanacija površin in da za dela, ki so bila izvedena nekvalitetno, MOL dobi odškodnino," je dejal ljubljanski župan. Štrafelo je še vprašal, ali je od njega kdaj zahteval podkupnino, kar pa je priča zanikala.

​Pol milijona evrov za podkupnino

​Znano je, da tožilka Blanka Žgajnar s specializiranega državnega tožilstva Jankoviću v obtožnici očita kaznivo dejanje prejemanja podkupnine v zadevi Gratel. V ospredju tožilskih očitkov se je znašlo pol milijona evrov, ki jih je ljubljanska občina dobila od gradbene družbe Gratel. Janković naj bi bil marca 2007 od Gratela zahteval 500.000 evrov, v zameno pa naj bi bil podjetju znova dovolil prekop javnih površin pri gradnji kabelskega omrežja, kar mu je z odpravo prej izdanega dovoljenja prepovedal kmalu po izvolitvi. Dovoljenje za posel, polaganje optičnega kabla za T2 je Gratel dobil le dva dni pred županskimi volitvami oktobra 2006, podpisala ga je tedanja županja Danica Simšič, na volitvah pa je zmagal Janković. 
Gratel je nato ljubljanski občini v dveh obrokih nakazal 250.000 evrov kot donacijo za obnovo ljubljanskega gradu in dela nadaljeval skladno z novoizdanim dovoljenjem. Gratel, ki je leta 2006 v Ljubljani za T2 gradil optično omrežje, naj bi plačal 500.000 evrov donacije zaradi škode, ki naj bi jo občini povzročil z gradnjo. Tožilka Blanka Žgajnar pa je prepričana, da je šlo za podkupnino v višini pol milijona evrov, da je Gratel lahko nadaljeval z delom, potem ko jim je Mestna občina Ljubljana (MOK) preklicala dovoljenje za delo, ki je že bilo v teku. 

Janković še na sojenje zaradi Stožic

Sicer pa Jankovića na ljubljanskem okrožnem sodišču čaka še sojenje v zadevi Stožice, datum sojenja še ni znan.  Jankovića v tej zadevi specializirano državno tožilstvo bremeni, da je podpisal sporno pogodbo v višini 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Areni Stožice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta