Abbadu posvečeno Žurajevo delo tudi pri nas

Nagrajeno skladbo, napisano za Berlinske filharmonike, skupaj z Junakovim življenjem Richarda Straussa, bo na treh koncertih izvedel Orkester Slovenske filharmonije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvoranska postavitev Alavo v Berlinu
Arhiv Vita Žuraja

Nocoj in jutri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, v soboto, 12. januarja, pa v Veliki dvorani SNG Maribor bo Orkester Slovenske filharmonije v okviru Oranžnega abonmaja izvedel skladbo Vita Žuraja Alavò, za katero je slovenski skladatelj leta 2017 prejel prestižno mednarodno nagrado Claudia Abbada. Legendarni, pokojni dirigent je bil med letoma 1989 in 2002 umetniški vodja Berlinskih filharmonikov. Žuraj pa je bil nagrajen v bistvu dvakrat: z imenovanjem za nagrajenca ter z naročilom novega dela in s krstno izvedbo v Berlinu. Nagrado Claudia Abbada so do zdaj prejeli nekateri zelo znani skladatelji, kot so Jörg Widmann (2006), Bruno Mantovani (2010) in Valerio Sannicandro (2014).
35-minutna skladba je prikrojena prostorskim možnostim dvorane za komorno glasbo Berlinske filharmonije, za slovensko izvedbo pa so morali posebej prilagoditi instrumentalni zasedbi oba največja koncertna prostora v državi. Patrick Hahn, ki je avtor besedila skladbe Alavò, je zapisal: "Alavò je pesemska scena in utopični zvočni prostor. Skladbo so navdihnili sicilijanski viri – osnova zanjo je stara sicilijanska pravljica Bistra Sapia (Sapia la sapiente), ki se v skladbi odvija na več ravneh časa in zavesti. Pravljica pripoveduje o senzibilni, bistri deklici z imenom Sapia, ki ji v rosni mladosti umre mati - in dekle neusahljivo žaluje." Krstna izvedba skladbe, ki je bila napisana za sopran klavir in instrumentalne skupine in napisana z mislijo na Abbada, čigar mati je bila sicilijanskega porekla, je bila 5. novembra 2017 v Berlinski filharmoniji. "V nasprotju z običajnim pesemskim ciklom je zvok klavirja preobražen zaradi preparacije. Razporeditev glasbenikov po prostoru omogoča poslušalcu, da se ta preda valovom psihedelične uspavanke. Skladba tako raziskuje nove in drugačne možnosti koncertnega prostora, nove hierarhije poslušanja ter interakcijo in stik med poslušalcem in izvajalcem," je povedal skladatelj. Leta 1979 v Mariboru rojeni Vito Žuraj je študiral v Ljubljani, Dresdnu, Karlsruheju in Frankfurtu. Njegova dela izvajajo vrhunski sestavi, kot so Newyorški filharmoniki, Škotski simfonični orkester BBC, Ansambel Modern, Ansambel intercontemporain in Klangforum Wien, na festivalih, denimo v Salzburgu, na Varšavski jeseni in Manifeste Paris, ter v dvoranah Konzerthaus v Berlinu in na Dunaju, v Teatro Colonu v Buenos Airesu, Operi Semper v Dresdnu ter Pariški filharmoniji. Je tudi profesor za kompozicijo in glasbeno teorijo na ljubljanski Akademiji za glasbo. Lani je bil po izboru strokovne žirije tudi Večerova osebnost Štajerske v kulturi.
Orkester Slovenske filharmonije bo vodil dirigent Michael Wendeberg, kot solista bosta nastopila mlada izraelska sopranistka Rinnat Moriah in vrhunski pianist ter skladatelj mlajše generacije Jean-Frédéric Neuburger. Pred mariborskim koncertom in tudi pred ljubljanskima bo predkoncertni pogovor. V Mariboru bo pogovor s skladateljem Žurajem vodila Barbara Švrljuga Hergovich, vodja Koncertne poslovalnice Narodnega doma.
V drugem delu koncerta bo na sporedu ena najobsežnejših Straussovih orkestralnih skladb, simfonična pesnitev Ein Heldenleben /Junakovo življenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta