Adi Smolar ima po štirih desetletjih nastopanja prvo vinilno ploščo, ima jo tudi Peter Lovšin

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
26.01.2022 05:50

Načrtujejo tudi plošče s pesmimi legendarnih skupin z jugoslovanskega območja, že kmalu naj bi prišla Disciplina kičme.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Adi Smolar: Pasji dnevi za kantavtorje 

Helidon

Prva vinilna plošča Adija Smolarja je izšla pri Helidonu. Za njo je izbral svoj jagodni izbor dvanajstih pesmi in torej ni klasična the best of plošča, na njej so namreč tudi glasbeni in tekstovni biseri, ki niso ponarodeli, a bi si zaslužili večjo poslušanost.

Plošča je izšla konec minulega leta in je obeležila Smolarjev jubilej. Leta 1981 je imel prvi javni koncert v Cerknici in potem postal del nepogrešljive glasbene kulise slovenskega vsakdana, z zabavljivimi, v enem obdobju tudi pridigarskimi zgodbami, a v vseh primerih z vrhunskimi kantavtorskimi izdelki. Na vinilni plošči Pasji dnevi za kantavtorje so pesmi Pasji dnevi, Bognedaj, da bi crknu televizor, Neprilagojen, Vse za dober biznis, Zlo počas, Jaz sem nor, Daleč je za naju pomlad, Vroče – hladno, Ona, on, Po službi, Kdo ima prav, naš svet se pa vrti.

Potem ko je s pesmijo Pasji dnevi, ki jo je v živo zapel v televizijski zabavni oddaji Ona in on, postal znan po vsej Sloveniji, je ves čas vpadljivo prisoten na sceni, zdaj zaradi koronskih eskapad sicer odmaknjen. Kritičen je, opozarja, da se ljudje iz napak praviloma nič ne naučimo, je liričen, avtor lepih ljubezenskih pesmi. Smolar je tudi pesnik in pisatelj, že leta 1989 je izdal pesniško zbirko z naslovom Naš svet se pa vrti, leta 1996 je izšel prvi del serije knjig kratke mladinske proze z naslovom Pujsa in Andrej Migec, izšle so še slikanice Jezikovni kotliček (2011), Zgodba o rolici papirja (2012), Radovedna putka (2013), Domišljava žaba (2013) in Jaz ne grem v šolo (2014), kratka otroška proza, ki jo je objavljal v reviji Firbec, je leta 2013 izšla v knjigi Zgode in prigode Tečka Sitnobe.

Peter Lovšin in Sokoli na vinilki
 

Helidon

Sredi januarja je pri Helidonu izšla še vinilna plošča Petra Lovšina in Sokolov, torej Lovšinove nepankrtske pesmi, nastale konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Postale so hiti, večinoma so ljubezenske pesmi, čeprav ali ker Lovšin to pove na samosvoj način.

Na sceni je od oktobra 1977, prva mala vinilka Pankrtov, pri katerih je pevec in (so)tekstopisec, je izšla dve leti kasneje. Imenovala se je Lublana je bulana in Lepi in prazni. Recepta za delanje uspešnic nima, večkrat je rekel, da zna zaigrati nekaj akordov na kitari, kar pa da tudi ni nedolžno. Izbrane pesmi na plošči so Čist nor, Moja mama je strela, Marija, pomagaj mi, Ko so češnje cvetele, Sodn dan, Hiša nasprot sonca, Julita, Najboljši par, Tole je zate, Najboljš je bit zadet in Angel iz nekje vmes.

Helidon je tudi veliko ime v tej zgodbi, glasbena založba Založbe Obzorja je začela delovati leta 1968, bila je tovarna gramofonskih plošč, pod njo je sodila tudi zagrebška založba Suzy, pri njej so izdajali vinilne plošče veliki slovenski in jugoslovanski glasbeniki in skupine.

V letu 2019 sta na vinilnih ploščah v manjši nakladi, še posebej zanimivih za zbiralce, izšli prva plošča Magnifica z naslovom Od srca do srca in plošča Sedmina, Melite in Vena Dolenca. Načrtujejo tudi plošče s pesmimi legendarnih skupin z jugoslovanskega območja, že kmalu naj bi prišla Disciplina kičme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta