Danes bo zasijala 25. večernica

24.09.2021 06:16
Danes, v petek, ob 19. uri bo v gledališču Park v Murski Soboti slavnostna podelitev nagrade Sebastijanu Preglju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miške so iz knjige stekle na oder. 
Lgm

Na jubilejni prireditvi seveda ne bo manjkalo zgodovine. Stalna moderatorka prireditev ob podelitvi večernic Norma Bale se bo sprehodila skozi preteklost, "ilustrirala" pa jo bo projekcija fotografij iz Večerovega arhiva.

Umetniški program prireditve je tokrat prispevalo Lutkovno gledališče Maribor, ki je v pretekli sezoni preko spleta, poleti pa prvič pred publiko odigralo uprizoritev Drobtine iz mišje doline. Uprizoritev v režiji Nike Bezeljak je nastala po istoimenski slikaniški zbirki pesmi Anje Štefan, ki je bila leta 2018 nagrajena prav z večernico. O uprizoritvi so ustvarjalci zapisali: "Mišja dolina iz zbirke Anje Štefan se je razširila na oder, miške so prilezle v hiško, na travnike, polja in v gozdove. Predstava majhnih mišk za majhne otroke, z namigi, kako se znajti v velikem svetu. Z vsemi svetlimi in temnejšimi toni nas spodbuja: 'Le pogumno, le za mano, kmalu bomo našli hrano, ne le hrano, boljši svet, kjer nam lažje bo živet'.'"

Miške so iz knjige stekle na oder. 
Lgm

Literarna dela aktualnih nominirancev smo v zadnjih letih na prireditvi po navadi slišali v interpretaciji "ciljne publike", torej mladih, ki so jim knjige namenjene, tokrat pa bodo odlomke iz svojih proznih del oziroma pesmi brali kar za nagrado nominirani avtorji sami. Ob Sebastijanu Preglju, ki dobi nagrado za delo Vrnitev (knjiga iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe), bodo nastopili še Simona Semenič (nominirana za roman Skrivno društvo KRVZ), Damijan Stepančič (nominiran za roman Kjer veter spi), Borut Gombač (nominiran za knjigo pravljic Skrivnost lebdeče knjige) in Barbara Gregorič Gorenc (nominirana za Negotove pesmi).

25. večernica je prva za Sebastijana Preglja. 
Žiga Živulović/Bobo

Podelitev večernice je tudi letos del programa Očesa besede, srečanja mladinskih pisateljev v Murski Soboti. Oko besede, ki šteje eno leto več kot večernica, se je začelo včeraj, v četrtek, in sicer z literarno delavnico za dijake in kritiško delavnico za študente, ki se je sicer dogajala na daljavo. Zvečer so v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota odprli razstavo Večerničina literarna bera in 25 let večernice, pripravili pa so tudi literarna večera s Petrom Svetino, trikratnim dobitnikom večernice, in Ferijem Lainščkom, enim od staršev večernice.

Danes dopoldan bodo literarne matineje, se pravi nastopi mladinskih pisateljev in pisateljic v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah. Zgodaj popoldan bosta okrogla miza o delu sekcije za otroško in mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev ter predstavitev filmčkov o literarnih ustvarjalkah in ustvarjalcih. Sledil bo simpozij Kritika in vrednotenje v mladinski književnosti. Ob 19. uri bo podelitev večernice, cel dan, med 19. in 18. uro, pa bo na Trgu kulture knjižna tržnica.

Jutri, v soboto, bodo udeleženci Očesa besede popotovali po Panonskih pisateljskih poteh, natančneje, tokratni cilj je Lendava. Med 10.30 in 11.30 bo približno deseterica dosedanjih dobitnikov ali dobitnic večernice brala svojo literaturo kar na vrhu Vinariuma. To "vrtoglavo literarno atrakcijo" bodo snemali (celo z dronom) in jo neposredno prenašali na spletni strani srečanja, to pa velja tudi za nekatere druge prireditve, med drugim za strokovni simpozij in tudi za podelitev večernice. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta