Dejan Prešiček: Vasko Simoniti naj postane minister za kulturo, ne proti kulturi

kr, sta
22.10.2020 12:05

Nekdanji minister pozval Simonitija k dialogu z nevladniki:uporabnikom Metelkove 6 je treba "za čas renovacije ponuditi nadomestne lokacije ter seveda jasno povedati, kaj bo s to stavbo - se bodo lahko vrnili ali jim bo ministrstvo zagotovilo nove stalne prostore".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Prešiček
Andrej Petelinsek

Predsednik Sveta SD za kulturo in nekdanji kulturni minister Dejan Prešiček je izrekel podporo nevladnikom, ki so jim z ministrstva za kulturo poslali poziv k izselitvi z Metelkove 6. Ministra za kulturo Vaska Simonitija je pozval, naj z nevladniki vzpostavi dialog, da najdejo skupno rešitev, in naj preneha "s to agresivno politiko, ki jo izvaja že od začetka svojega mandata".

"Ta aktivnost, ki se jo gre preko Nove24 in drugih medijev, povezanih z SDS, ki objavljajo, koliko so te organizacije zaslužile in koliko denarja so dobile, ne napišejo pa, kaj so te organizacije naredile in koliko projektov so izvedle za ta denar ... Gre samo za to, da se ustvari vtis, da gre za družbo, ki ne dela in živi od državnega denarja in ki je ne potrebujemo. Grozno je, da se to dogaja," je menil Prešiček.

V odzivu, ki ga je medijem posredovalo ministrstvo, je pisalo, da sta nujno obnovo Metelkove 6 načrtovala že ministra Prešiček in Zoran Poznič. Prešiček je potrdil, da sta oba s Pozničem resda ugotovila, da je stavba na Metelkovi 6 potrebna prenove. A po njegovih besedah je treba zadevo izvesti "v dialogu z uporabniki stavbe, jim za čas renovacije ponuditi nadomestne lokacije ter seveda jasno povedati, kaj bo s to stavbo - se bodo lahko vrnili ali jim bo ministrstvo zagotovilo nove stalne prostore".

Prešiček je Simonitija pozval, "naj postane minister za kulturo, ne proti kulturi".

"Zelo mi je žal, da ministrstvo nadaljuje s politiko, ko se brez strokovnega dialoga in brez strokovnih mnenj odloča za posege v medijsko zakonodajo, ko se odloča, da ne bo izplačevalo že zagotovljenih sredstev za javni agenciji za knjigo in za film, ko ne podpisuje odločb samozaposlenim, da bi lahko prišli do minimalnega standarda, predvsem pa, da to dela v času krize, ko je kultura eno od najbolj prizadetih področij, ki potrebuje pomoč in ne tako agresivne politike," je še zapisal. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta