Dve Nobelovi za književnost, dve zveneči: Petru Handkeju in Olgi Tokarczuk

10.10.2019 13:16
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Handke
Reuters

Dobesedno v srcu Evrope je Švedska akademija, ki podeljuje Nobelove nagrade, našla nobelovca za književnost, oba sta na več načinov zelo znana Slovencem in povezana s temi kraji. Ena je poljska pisateljica Olga Tokarczuk (1962), drugi avstrijski literat in dramatik Peter Handke (1942, avstrijska Koroška), po materi tudi slovenskih korenin. 
{twitter}https://twitter.com/NobelPrize/status/1182249645692588034{/twitter}
Ker lani nobel za književnost ni bil podeljen, zaradi škandala v komisiji za odločanje, sta zdaj dva, Poljakinja za 2018, Handke z letnico 2019.
Nobelovo nagrado poljska pesnica dobi za "narativno imaginacijo, ki z enciklopedično strastjo predstavlja prestopanje meja kot obliko življenja", piše v utemeljitvi. Olga Tokarczuk je bila leta 2013 nagrajena z vilenico, nagrado vsakoletnega slovenskega mednarodnega literarnega srečanja pri Sežani. Handke je nobelovec za "vplivno delo, ki z jezikovno iznajdljivostjo raziskuje obrobje in specifičnost človekove izkušnje". 
Oba sta prevedena v slovenščino.

Več sledi. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta