Ekspedicija v drobovje teatra. In Šeliga

Gledališka kritika: Avtorski projekt po delih Rudija Šeliga, Izobčenke, SNG Drama Ljubljana, režija Mirjana Medojević, ogled predstave 7. oktobra

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tina Vrbnjak, Tamara Avguštin in Nina Ivanišin
Peter Uhan

Zahteven gledališki dogodek za vse vpletene so Izobčenke. Uprizoritev naseljuje vse prostore Male drame, ob odru in tribuni še hodnike, foaje in kabine za tonce in osvetljevalce. Takoj ob vstopu pred dvorano smo že priče rezanja torte trojice protagonistk in posnetku pogovora sodelujočega glasbenika Sama Kutina z nekom, ki si želi ogledati predstavo. Ko se preselimo v dvorano, publiko posedejo na oder, peterica nastopajočih pa se giblje pred in med sedeži avditorija, po avlah, kabinah ... Realni (med)prostori korespondirajo z izobčenostjo, robovi, vleče nas v kolektivno izkušnjo do bolečine preiskujočih meja teatra. In v šeligovske fiktivne prostorčase ter realne, performativne.
Tri protagonistke so tipične "heroine" Šeligove dramatike, ki se je nadpovprečno tankočutno lotevala prav njih - marginalk, poganskih polboginj, čud(ež)nih čarovnic, lepih vid, lenk, agat, darink, darij, an ... Magična ritualnost te dramatike ponuja režiserki Mirjani Medojević in soavtoricam predstave celoten arzenal vsega odrskega in ob/zaodrskega v šeligovskem kronotopu. Predstave Lepa Vida, Čarovnica iz Zgornje Davče in Svatba pa tudi Šarada ali Darja in reminiscence (scenske) na prozo Ali naj te z listjem posujem so okostje materiala, ki ga je režiserka z ekipo (dramaturga Eva Kraševec, Ilija Đurović, scenograf Branko Hojnik, avtorja glasbe Samo Kutin in Ina Puntar, lektorica Tatjana Stanič ter oblikovalci luči Nina Ivanišin, Vlado Glavan, Branko Hojnik) razprla do maksimuma. Zdaj že vemo: njene uprizoritve so work in progress, vsakič znova "postajajo". In ob vsaki reprizi gledamo drug(ačn)o predstavo. Režiserka ostaja v njih nenehno prisotna, do zadnje.

Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin in Tamara Avguštin
Peter Uhan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta