Kaj leži onkraj nacije, države, človeštva?

pz
22.06.2021 15:26
Festival Prestopi se nadaljuje z Jubilejem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jubilej 
EDA

V okviru 5. edicije Mednarodnega festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi bo v četrtek, 24. junija, ob 19. uri na Intimnem odru GT22 premiera predstave Jubilej v izvedbi kolektiva En drag ansambel, sledile bodo tri ponovitve.

Predstava je nastala spomladi, v času zaprtja gledališč, in je rezultat koprodukcijskega partnerstva Kulturno-umetniškega

društva Moment iz Maribora in Gledališča Glej iz Ljubljane. Nastopata Rok Kravanja in Daniel Petković.

Predstava razstira radikalne čase, nestrpne čase, ko se spet govori o fašizaciji družbe. "Zadnje leto je bilo v našem domačem okolju posebno napeto, razdejalno in represivno. To ni (bila) samo zdravstvena kriza. Potrdili so se ustaljeni postopki vzpostavljanja moči s podrejanjem in izključevanjem. Umetnost je tu vedno klicana na dolžnost, da se odziva, opozarja, ruši in gradi. En drag ansambel, ustvarjalci predstave Jubilej, predlaga drugačen način, brez tišanja glasov na robovih prevladujoče etike in politike. Želi skrbeti namesto izčrpavati, povezovati namesto razdvojevati," je dejala Nika Bezeljak iz Momenta. Že leto pred nastankom Jubileja sta se performerki En drag ansambla - Dragica in Dragana - podali med ljudi z nenapovedanimi umetniškimi intervencijami v javnem prostoru, nadalje pojasnjuje. "Dlje ko sta hodili, bolj sta si želeli, da ne bi bili toliko državljanki, ampak raje prebivalki. Predstava išče, kaj leži onkraj nacije, države, človeštva. Z razgradnjo simbolov poskušata sprati grehe države, družbe, sveta in v poplavi trdega populizma biti radikalno nežni in iščeta alternativo," je še navedla Nika Bezeljak. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta