Kartografski zakladi NUK-a

mh
02.06.2020 19:15

Na ogled so zemljevidi slovenskega ozemlja od sredine 16. stoletja do konca 19. stoletja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Znameniti in razvpiti zemljevid Petra Kozlerja
NUK

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) hrani v svoji zbirki kartografske mojstrovine, ki spadajo med najlepše in vsebinsko najbogatejše zaklade v knjižnici. Vpogled v del te dragocene zbirke razpirajo na spletni razstavi Kartografski zakladi Narodne in univerzitetne knjižnice, na kateri je predstavljenih deset zemljevidov. Prikazujejo današnje ozemlje Slovenije ali njegove dele od srede 16. stoletja, ko so nastala prva samostojna kartografska dela slovenskega ozemlja, vključeni pa so zemljevidi, zasnovani vse do konca 19. stoletja, ko se je kartografija razvila v sodobno vedo.
Avtorji zemljevidov so Lazius, Coppo, Mercator, Vischer, Homann, Florjančič, Hacquet, Kindermann, Freyer in Kozler. Ob fascinantnem delu, ki so ga ti kartografi opravljali v dolgih letih merjenj, opazovanj in izrisov, se odstira pomen zemljevida kot stičišča različnih znanj in spretnosti. Pomenijo odsev vojaških, političnih, ekonomskih, kulturnih, verskih in družbenih vzorcev ter so fenomen na presečišču med znanostjo, tehniko in umetniškim delom.
Ta izjemna dela bodo v nadaljevanju leta podrobneje predstavili tudi v znanstveni monografiji Kartografski zakladi slovenskega ozemlja, kjer bo prvič na enem mestu zbran pregled vseh reprezentativnih zemljevidov slovenskega ozemlja, jeseni pa si bo izbor dragocenih dokumentov mogoče ogledati tudi na razstavi v NUK-u. Oba projekta nastajata v sodelovanju dveh ustanov, Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU in Narodne in univerzitetne knjižnice, pod avtorstvom dr. Primoža Gašperiča, dr. Matije Zorna (oba ZRC SAZU) in dr. Renate Šolar (NUK).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta