Klasika danes? Jutri? Mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih

mh
23.10.2021 05:55
V Sodnem stolpu se bodo predstavili 26. oktobra ​​Duo El Clasico, 9. novembra Spectrum Sax Quartet, 13. novembra Lara Hrastnik, 20. novembra Trio Tempestoso
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lara Hrastnik 
Festival Lent

S koncertnim ciklom Klasika danes? Jutri? Sašo Fekonja, umetniški vodja, že četrto leto skupaj s socialnim podjetjem Epeka nadaljuje umeščanje klasične glasbe v sodobni čas in prostor.

V preteklosti so že gostili imena, znana tudi v širšem prostoru. Nastopili so Oberton String Octet, Franziskus Ensemble, Rudi Katholnig in Hans-Peter Steiner, KUG Sax Sippia, Brass Band Slovenija, Vita Peterlin in Žan Trobas, Simon Širec in drugi.

Tudi letos sledijo smernicam iz prejšnjih let in k sodelovanju vabijo zvečine mlade glasbenike, ki iščejo nove načine povezovanja z občinstvom - s svežim nastopom, nekonvencionalno zasedbo, izborom repertoarja ali aranžiranjem ustaljenih glasbenih klasik. Klasično glasbo skušajo predstaviti na nov način, čim bolj prilagojen duhu časa.

Lara Hrastnik 
Festival Lent

Kam danes spada klasična glasba, se sprašujejo organizatorji. Izključno v koncertne dvorane? V cerkve? Na poroke, festivale, v klube, trgovine? Ali sploh še kam spada? In v kakšni obliki? Strogo večerni, bleščeči, ob izbranih besedah, vrhunskem vinu? Izvirno, tako kot je bilo nekoč, ali je dovoljena modernizacija? Je ta zaželena? Smiselna?

Klasična glasba se je v hitrem vrtincu modernega časa znašla v krizi nekoč jekleno močne identitete. Kakor da bi zašla v zmes elitizma, konservativnosti in zamudne pedantnosti. Zdi se, da instant doba s preobiljem informacij le stežka procesira umetnost, ki v svoji obravnavi zahteva nekoliko več pozornosti, časa in premisleka.

Trio Tempestoso 
Imago Sloveniae

A tudi klasična glasba je navsezadnje še vedno - glasba. In v svoji biti je ena od funkcij umetnosti vendarle razvedrilo. Večji del repertoarja klasike je bil in je še vedno napisan prav s tem namenom.

Cikel Klasika danes? Jutri? je zastavljen kot dokaz, da je za uživanje ob klasični glasbi več kot dovolj le radovednost posameznika. Predstavili se bodo mladi, drzni izvajalci v manj običajnih sestavih, ki na klasično sceno prinašajo svežino in novosti, a pri tem ne zapostavljajo pomena kvalitetne izvedbe in izbire programa.

Letos se bodo v Sodnem stolpu predstavili 26. oktobra Duo El Clasico, 9. novembra Spectrum Sax Quartet, 13. novembra Lara Hrastnik, 20. novembra Trio Tempestoso, za Duo ChitAria pa še iščejo čas in kraj.

Projekt je pripravljen v sodelovanju s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Narodnim domom Maribor in Radiem Maribor, finančno ga podpirata Mestna občina Maribor in Ministrstvo za kulturo RS. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta