(KRITIKA KONCERTA) Od iskanja bisera do vernih zvočnih podob

Peter Skrbiš
01.10.2021 06:00
Harmonikarski koncert Teje Udovič Kovačič v Viteški dvorani mariborskega gradu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Teja Udovič Kovačič v Viteški dvorani mariborskega gradu 
Slavko Rajh

V okviru letošnjih koncertov Variacije - Hommage Franzu Lisztu je v Viteški dvorani mariborskega gradu nastopila izvrstna primorska harmonikarka, diplomantka Akademije za glasbo v Ljubljani, pri profesorju Borutu Zagoranskem, Teja Udovič Kovačič. Mlada koncertantka je sicer glasbeno kariero v Kopru pričela s poudarkom na pianistični poti, a je bila vzporedno, ob skoraj jasnovidni pobudi mame in hkrati njene prve harmonikarske pedagoginje Erike Udovič Kovačič, vseskozi tudi odlična harmonikarka. Navdušena nad izraznostjo "novega" in koncertno vse bolj uveljavljenega inštrumenta ter vzpodbujena s številnimi bleščečimi tekmovalnimi uspehi, se je v nadaljevanju popolnoma posvetila prav harmoniki.

Čeprav se je šolala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, pri profesorju Slavku Magdiću, in ji zategadelj mariborski odri niso tuji, je bil to njen prvi nastop v tej, za harmoniko naravnost imenitni akustični dvorani. Dvaindvajsetletna Teja Udovič Kovačič je zmagovalka številnih državnih in mednarodnih tekmovanj, pogosto z maksimalnim številom točk. Da je že iskana in priznana solistka, pričajo njeni številni nastopi z orkestri, posnete plošče, turneji po Italiji in Španiji ter nasploh raznovrstno koncertno udejstvovanje, s katerim se odraža njena neizmerna želja po nastopanju in koncertiranju. Tudi zato se na odru počuti popolnoma sproščeno, nima nikakršnih zadreg, njeno izvajanje je poglobljeno, tehnično brezhibno in, kar jo še posebno krasi, izjemno muzikalno.

Mariborski publiki se je uvodoma predstavila s skladbo mlade slovenske skladateljice Nives Šebjan V iskanju bisera. Moderna zvočna krajina, polna za harmoniko značilnih in specifičnih izraznih elementov, se je s pridihom orienta, poudarkom na ritmih in uporabo meha kot tolkala stopnjevala v miniaturi mladega iranskega skladatelja Arshie Samsaminie Soundscapes, Sequenca XIII for accordion (Chanson) Luciana Beria pa je naravnost očarala z disonančno melodičnostjo. Vse tri skladbe so že v izvirniku pisane za harmoniko. Svojo notranjo glasbeno občutljivost in smisel za rafinirano stilno razkošnost je odstrla v obeh baročnih skladbah, Händlovi Suiti št. 8 v f-molu HWV 433 in zasanjani Rameaujevi L'entretien des muses. Koncert je zaključila z nadvse tehtnim delom latvijske skladateljice Gundege Šmite Five Illuminations. Programsko zasnovana skladba v vsakem od petih stavkov zvočno in interpretacijsko nadvse prepričljivo riše posamezno barvo, od ognjeno rdeče, nebesno modre, mračno črne, kristalno svetle do kompaktno zlate, zvočne impresije pa skoraj ne bi mogle biti še bolj prepričljive.

V želji po širjenju glasbenih obzorij in utiranju poti na pomembnejše evropske koncertne odre bo Teja Udovič Kovačič v okviru projekta Erasmus študij nadaljevala pri profesorici Marie Andree Joerger v Strasbourgu, poudarek pa bo zagotovo na poglobljenem raziskovanju interpretacijskih značilnosti stare glasbe in soočanju s sodobno izvirno literaturo za harmoniko, ki je v študijskih programih nesporno v ospredju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta