Maribor je pomembno koncertno središče. Kaj bo v novi sezoni Koncertne poslovalnice?

Petra Vidali Petra Vidali
29.05.2024 05:00

Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor je predstavila program koncertov v Orkestrskem, Komornem in Mladinskem ciklu za sezono 2024/2025, ki bo predjubilejna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski komorni orkester
Narodni dom

Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor bo v sezoni 2025/2026 praznovala že 80-letnico. V tem času je pustila pomemben pečat tako v mestu kot v mednarodni koncertni dejavnosti, je na predstavitvi predjubilejne sezone 2024/2025 povedala vodja poslovalnice Barbara Švrljuga Hergovich. "Osem desetletij prizadevanj za to, da Mariboru ponudimo najboljše, kar je mogoče slišati na mednarodni glasbeni sceni, in prepričanja, da si mesto to zasluži, ne ostaja brez sledi." Pred nedavnim se je udeležila srečanja mednarodnega združenja menedžerjev za klasično glasbo in zdaj lahko potrdi: Maribor je na zemljevidih glasbenih agentur in glasbenikov. "Maribor ima čudovito dvorano in čudovito občinstvo. Je odprto svetovljansko mesto in pomembno koncertno središče, zato lahko dobimo marsikaterega glasbenika." In upa, da tudi v prihodnji sezoni ne bodo razočarali. "Potrudili smo se, tako kot zmeraj, pripeljati v Maribor raznolik nabor orkestrov različnih značajev, različnih slogovnih usmeritev," je povedala.

Orkestrski cikel 2024/2025 odpirajo novembra z "mojstri dunajskega zvena", člani Beethovnove filharmonije Baden s francoskim solistom Nicolasom Baldeyroujem. Na programu bodo dela dunajskih klasicistov. Decembra bo v Dvorani Union nastopil Züriški komorni orkester z violinistko Julio Fisher, spored bo segal od baroka do Šostakoviča. Januarja bo gostoval avstrijski Orkester tonskih umetnikov z dirigentom Gabrielom Bebeseleo in japonsko violinistko Sajako Šodži. Ta moderni orkester se bo predstavil z velikim postromantičnim avstrijskim repertoarjem.

Spomladi v Maribor prihaja Sinfonietta iz Amsterdama pod umetniškim vodstvom Candide Thompson, ki bo gostila pianista Brucea Liuja, zmagovalca zadnjega Chopinovega tekmovanja v Varšavi. Sezono bodo zaključili s koncertom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko mladega dirigenta Davorina Morija in z violinistom Rokom Zaletelom Černošem. Simfonični orkester RTV Slovenija podpira in raziskuje slovenski repertoar in slovenske glasbenike.

Vodja poslovalnice Barbara Švrljuga Hergovich
Osebni arhiv

Komorni cikel začenjajo in zaključujejo s slovenskimi glasbeniki. Prvi bo oktobra v Dvorani Union nastopil kvartet, ki ga sestavljajo Tomaž Petrač (klavir), Robert Lakatoš (violina), Roberto Papi (viola) in Andrej Petrač (violončelo), zadnji pa maja 2025 klavirski duo Bojan Gorišek-Milko Lazar s projektom Heroes. Milko Lazar je ob letošnji dvajsetletnici delovanja dua ustvaril posebno priredbo za dva klavirja Simfonije št. 4 Philipa Glassa, ki jo je ta napisal po glasbi Davida Bowieja in Briana Ena. 

Virtuoz Sergej Malov, ki igra različne inštrumente, se bo decembra predstavil v Mariboru s pianistko Irino Zahharenkovo. Januarja bo nastopil Sekstet Filharmonične Camerate Berlin z glasbeniki Berlinskih filharmonikov, aprila pa je na programa zasedba dunajskih glasbenikov Trio Anthology, ki jo vodi klarinetist Daniel Ottensamer, sicer član Dunajskih filharmonikov.

Mladinski cikel predstavlja serijo koncertov za otroke in mladino, predvsem zaključene šolske skupine, in je razdeljen na tri starostne kategorije. "Nova sezona prinaša za marsikoga nekaj precej inovativnih metod, kako s poznavanjem klasične glasbe in njenim nadgrajevanjem slediti novejšim zvrstem, ki so skozi leta in različne načine življenja in izročila iskale nov zvok, sveže ideje, nove ritme," je v programski knjižici zapisala producentka Tina Vihar.

Pred kratkim nastali Mariborski komorni orkester pod dirigentskim vodstvom Slavka Magdiča bo iskal vzporednice med glasbo in nogometom, Murat in Jose bosta mlado občinstvo popeljala v svet rapa, Trio Ardor bo prepletal elemente jazza, ljudskega izročila in klasične glasbe, na sporedu pa bodo tudi ponovitve posebnih produkcij iz preteklih sezon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta