Maribor ne kot neznano brazilsko pleme

Cankarjev dom v znamenju mariborske odrske in druge ustvarjalnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rebeka Lokar bo Turandot tudi v Cankarjevem domu.
Tiberiu Marta

V Klubu Cankarjevega doma (CD) so predstavili festival Maribor je naš, ki se je že začel 9. januarja s pogovorom Toneta Partljiča z gosti Andrejem Brvarjem, Igorjem Grdino in Jernejo Ferlež. Uradni začetek bo v ponedeljek, 14. februarja, z opero Aida, sklenilo se bo z dramo Somrak bogov 30. januarja.
Festivalski program v znamenju 100. obletnice SNG Maribor so predstavili Uršula Cetinski, generalna direktorica CD, Danilo Rošker, direktor SNG Maribor, Simon Krečič, umetniški direktor Opere, Edward Clug, umetniški direktor Baleta, in Aleksandar Popovski, umetniški direktor Drame.
"Nekateri, predvsem s štajerskega konca, so bili presenečeni, rekoč, ali so Mariborčani neznano brazilsko pleme, ki ga je treba posebej predstavljat v Ljubljani. Seveda ni bilo mišljeno tako," je dejala Uršula Cetinski. Cankarjev dom deluje 40 let in je veliko mlajša kulturna institucija od SNG Maribor. Koliko neverjetnih, lepih trenutkov so obiskovalci CD preživeli na opernih, baletnih, dramskih in vseh drugih predstavah, vrhunskih umetniških dogodkih, ki so prišli k nam iz Maribora in so primerljivi s svetovnimi. V preteklosti so v CD organizirali dva strokovna posveta, posvečena mednarodno priznanima koreografoma iz Maribora, Edwardu Clugu in Valentini Turcu," je dejala direktorica CD.
Danilo Rošker je zvečine ljubljanskim medijem, ki so bili na predstavitvi, prestavil SNG kot največjo kulturno ustanovo v državi. Mariborska Opera in balet lahko v Ljubljani gostujeta le v Cankarjevem domu, ki je primerljiva domači dvorani. Gledališče v Mariboru sicer obstaja že 170 let, a tedaj se je na odru govorilo nemško. SNG je specifičen, saj pod eno streho združuje tri enote plus Festival Borštnikovo srečanje. Preko 300 redno zaposlenih ima, okrog sto je honorarcev, ki se menjavajo v vseh programskih enotah. Tudi mednarodna dejavnost zlasti v Operi in Baletu je močna. Mnoge Clugove predstave kot satelit krožijo povsod po svetu, tudi Valentina Turcu se vedno bolj uveljavlja. Ljudje so edini kapital gledališča, pravi Rošker.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta