Mariborskemu kiparju prestižna nagradna na pariškem Salonu

ŠTR
08.10.2022 02:00

Na Salonu lepih umetnosti, ki so ga letos pripravili v Oranžeriji pariškega parka Luksemburg, je zlato medaljo za kiparstvo znova dobil akademski kipar, slikar in oblikovalec iz Maribora Marijan Mirt.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čreda svinj Marijana Mirta 
Branka Bezjak

Enako nagrado je dobil tudi leta 2017. Organizatorji salona v njegovem likovnem izrazu vidijo ogromen potencial in mu napovedujejo uspeh. Združenje SNBA bo letos ustanovilo tudi fundacijo - in Mirta so povabili k doniranju skulptur, da postanejo del te prestižne fundacije.

Marijan Mirt
Osebni Arhiv

Naslov razstavljene in nagrajene skulpture/kompozicije je A Few of the Many - izdelana je bila letos po zapletenem procesu modeliranja v glini manjšega izvirnega modela, 3D-skeniranja primarnega modela, naknadnega 3D-modeliranja in dodelave posamezne figure ter 3D-tiskanja. Na koncu so skulpture ponovno rahlo površinsko obdelane s polimerno glino in pobarvane. "Kipar Marijan Mirt si prizadeva odgovoriti na resna filozofska in eksistencialna vprašanja, ki se dotikajo likovno vizualne umetnosti in trenutnega stanja v družbi ter v našem okolju. Njegove skulpture so v zoomorfni formi metafora današnjega človeka," je o delu zapisala Olga Butinar Čeh.

Mirt je rojen leta 1975 v Zagrebu, kjer je zaključil šolanje, od leta 2000 živi in dela v Mariboru, je aktiven član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM). Je pomemben povezovalni člen med umetniki iz Maribora in Hrvaške. Njegova dela krasijo mesta v Rusiji, ustvarjal je v Avstriji in pri projektu Kiparji srednje Evrope razstavljal po Italiji, na Hrvaškem, Madžarskem … Na Židovskem trgu v Mariboru stoji njegova skulptura pet organskih nevarnosti, v Ljubljani je njegova bronasta skulptura Ljudevita Gaja. Prejel je številna priznanja in nagrade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta