Nagrade so podeljene, praznik se je začel

pv
07.02.2021 21:16
"Upravni odbor je skušal prepoznati opuse in dela, ki v naši kulturi podaljšujejo in utrjujejo njen arhetipski kanon," je rekel predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada dr. Jožef Muhovič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Valič kot France Prešeren
Mzk

"V času, ki sta ga zaznamovali epidemija covida-19 in negotovost, ki jo razmere prinašajo, želi državna proslava ob slovenskem kulturnem prazniku z naslovom Up budi! pokazati, da sta človeška ustvarjalnost in kultura tisto, na kar se lahko naslonimo v času preizkušnje." Tako je bila napovedana proslava, ki je "skozi filmsko govorico in s programom, ki so ga sooblikovali tudi nekateri dosedanji nagrajenci" - korereografinja Valentina Turcu, pihalni kvintet Slowind, igralec Aleš Valič, igralka Barbara Cerar, instrumentalist Boštjan Gombač - počastila prejemnike nagrad Prešernovega sklada in Prešernova nagrajenca za leto 2021. Prejemnika Prešernove nagrade sta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Nagrajenci Prešernovega sklada pa so: pesnik Brane Senegačnik, violinistka Lana Trotovšek, gledališki režiser Tomi Janežič, filmski režiser in scenarist Matjaž Ivanišin, slikar Sandi Červek ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc.

Proslava, ki jo je režiral David Sipoš, je imela vse tradicionalne elemente, ki so se izoblikovali v 60-letni tradiciji Prešernovih proslav: državno himno, govor predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada, Zdravljico, predstavitve nagrajencev in podelitev nagrad.

"Generalni moto proslave je Prešernova sintagma Up budi!, s katero skušamo prireditelji spomniti na to, da so človeška ustvarjalnost, kultura in umetnost tisto, na kar se lahko naslonimo v času različnih preizkušenj in na kar smo lahko ponosni ob 30. obletnici državnosti," je zapisal predsednik odbora dr. Jožef Muhovič. Njegov nagovor na proslavi ni bil (tradicionalno) družbenokritičen oziroma kritičen do kulturne politike. Govoril je o vlogi umetnosti v družbi in o umetnostnem kanonu in o opusih nagrajencev. "Umetnost ima nalogo in dolžnost kvasa", "umetnost se nikoli ne rima na boniteto, ampak na kvaliteto". "Upravni odbor je skušal prepoznati opuse in dela, ki v naši kulturi podaljšujejo in utrjujejo njen arhetipski kanon," je povedal. Nagrajeni umetniki ustvarjajo "vrhunsko umetnost, ki raste iz naših tal in naših korenin." Feri Lainšček je v zahvalnem govoru spregovil tudi o nujni podpori umetnikom v teh časih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta