Ob olimpijskih igrah danes dan slovenske kulture

kr
08.08.2024 05:50

Organizatorji so združili praznovanje preteklosti in prihodnosti, Leona Štuklja in EPK Nova Gorica 2025

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gobnica na Kostanjevici hrani posmrtne ostanke zadnjih članov francoske kraljeve rodbine.
Frančiškanski samostan Kostanjevica

Na olimpijskih igrah v Parizu  danes dan slovenske kulture, ki se ga bo udeležila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. Občini Nova Gorica in Saint-Denis iz pariškega predmestja bosta podpisali sporazum o sodelovanju.

Kaj druži mesti? Povezuje ju Karl X., zadnji francoski kralj, ki je pokopan v grobnici Burbonov na Kostanjevici pri Novi Gorici, medtem ko je večina francoskih kraljev pokopana v katedrali v Saint-Denisu. Župana obeh občin, novogoriški Samo Turel in župan Občine Saint-Denis Mathieu Hanotin, bosta v prostorih občine Saint-Denis podpisala sporazuma o sodelovanju, v katerem bo poudarjena skupna zaveza k ohranjanju kulturne dediščine. Cilj sporazuma je krepitev sodelovanja zlasti na področju kulture in turizma.

To bo priložnost za predstavitev slovenske kulturne ponudbe in hkrati priložnost za povabilo mednarodni javnosti v Slovenijo in Novo Gorico leta 2025, ko bo Nova Gorica v sodelovanju z Gorico nosila naslov Evropske prestolnice kulture.

Pariški dan slovenske kulture se bo začel v Slovenski hiši, ki stoji v parku La Villette v bližini stadiona Stade de France in olimpijske vasi, s projekcijo filma o prvem dobitniku zlate olimpijske medalje iz Slovenije, telovadcu Leonu Štuklju z naslovom Od Pariza do Pariza, ki ga je režiral Klemen Dvornik.

V Dolenjskem muzeju so ob obletnici pripravili razstavo, ki je na ogled na novomeškem Glavnem trgu. Na njej so v ospredju uspehi Štuklja na treh olimpijskih igrah. V Dolenjskem muzeju je tudi na ogled stalna razstava o športni in zasebni poti v Novem mestu rojenega Štuklja, ki še danes velja za najuspešnejšega slovenskega športnika po osvojenih medaljah na olimpijskih igrah. Projekciji filma bosta v Slovenski hiši sledila pogovor z direktorico Dolenjskega muzeja Jasno Dokl Osolnik, ki ga bo vodila nekdanja slovenska veleposlanica v Franciji Veronika Stabej, ter okrogla miza o povezovanju kulture, turizma in športa. Na njej bodo sodelovali ministrica za kulturo Asta Vrečko, novogoriški župan Turel in podžupan Občine Saint-Denis Yannick Caillet.

Dogajanje, ki bo v znamenju kulture, bosta v večernih urah popestrila še plesni in glasbeni nastop. MN Dance Company, projektni partner iz uradnega programa GO! 2025, bo v nastopu s plesalcema B-Boy TomiFly in B-Boy Tchantcho združil sodobne in ulične plesne stile. Dan slovenske kulture v Parizu bo ob koncu izzvenel v ritmih slovenske glasbene skupine Manouche.

Program pariškega dne slovenske kulture je nastal v sodelovanju ministrstva za kulturo, GO! 2025 Evropske prestolnice kulture, Mestne občine Nova Gorica in Dolenjskega muzeja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta