Pianist Nejc Kamplet z mariborskimi simfoniki

mh
08.01.2019 15:34

Dirigentka bo Živa Ploj Peršuh, na sporedu tudi domači skladatelj Tomaž Svete

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Kamplet bo solist na koncertu mariborskih simfonikov.
Andrej Petelinšek

Nocoj, 9. januarja, bo v Unionski dvorani 3. koncert Simfoničnega cikla v izvedbi Simfoničnega orkestra SNG Maribor. Tokrat bo dirigentsko vodstvo prevzela Živa Ploj Peršuh, solist pa bo mladi mariborski pianist Nejc Kamplet. Koncertna mojstrica bo Oksana Pečeny Dolenc.
Koncertni večer se bo začel s Suito za orkester priznanega slovenskega skladatelja srednje generacije Tomaža Sveteta, izjemno plodovitega avtorja, čigar opus šteje 130 del. V slovenski prostor pa se je zapisal predvsem kot operni skladatelj. V tem zahtevnem žanru se je doslej preizkusil že desetkrat. Njegovo zadnje delo je Ada, o slovenski pesnici s tragično usodo Adi Škerl. Tudi simfonična glasba zajema velik del Svetetovega opusa. Nocoj izvedena Suita za orkester je skladateljevo prvo tehtnejše delo iz leta 1985.
Orkester bo izvedel tudi Chopinov Koncert za klavir in orkester št. 1 v e-molu, kjer se bo pridružil mednarodno nagrajevani mariborski pianist Nejc Kamplet. Ta čas zaključuje študij klavirja na graški Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost. V drugem delu programa bosta na sporedu dve simfonični pesnitvi Franza Liszta, Prometej in Tasso: Tožba in zmaga.
Dirigentka Živa Ploj Peršuh je študirala muzikologijo v Ljubljano, nato pa še dirigiranje na Visoki šoli za glasbene umetnosti v Mannheimu. V zadnjih letih intenzivno sodeluje z ljubljansko Opero in baletom, kjer je dirigirala več glasbeno-gledališkim in baletnim produkcijam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta