(PRED KONCERTOM) Buena Vista s slovenskim prizvokom

kr
19.07.2023 23:00

V petek bo v mariborskih Minoritih koncert skupine Eurocubans Feat. Juan de Marcos González, Juan Munguia & Carlos d'l Puerto, ki je nastala na pobudo slovenskega tolkalca Črta Pšeničnika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Juan de Marcos Gonzalez je znan kot član legendarne zasedbe Buena Vista Social Club.
Simon Zimič

Črt Pšeničnik je po formalni akademski izobrazbi izpopolnjeval afro/kubanske sloge z najboljšimi kubanskimi tolkalci, med drugim z grammyjevim nagrajencem Juanom de Marcosom Gonzalezom, eno osrednjih osebnosti kubanske glasbe.

Juan de Marcos Gonzalez, ki je v skupini glavni vokalist (igra pa tudi tres – kitaro s tremi dvojnimi strunami, značilno za ta stil), je zelo cenjen tudi kot aranžer. Najbolj znan je kot član legendarne skupine Buena Vista Social Club in kot igralec – poleg Glorie Estefan in drugih je posodil glas enemu od glavnih likov v animiranem filmu Vivo. Gonzalezovo sodelovanje s številnimi uglednimi glasbeniki je pomembno prispevalo k popularizaciji kubanske glasbe po vsem svetu. Nastopal in snemal je tudi kot član priznanih Afro Cuban All Stars.

Eurocubans 
Simon Zimič

Skupino poleg Pšeničnika in Gonzaleza sestavljajo še druga znana imena jazza in latino popularne glasbe. V prvi vrsti je tu trobentač Juan Munguia, dvakratni dobitnik grammyja z legendarno skupino Irakere (kjer je nasledil Artura Sandovala). Igral je tudi z Orkestrom Združenih narodov (United Nation Orchestra), ki ga je vodil Dizzy Gillespie – takrat so bili v postavi tudi Paquito D'Rivera, Claudio Roditi, Slide Hampton, Steve Turre, Danilo Perez in drugi. Ko je leta 1992 s skupino Irakere nastopil na Newport Jazz Festivalu na Japonskem, je bil izbran v skupino All Stars Big Band, v kateri so bili John Fadis, Tom Harrell, Joe Henderson, Chuchito Valdes in drugi.

Med člani je tudi znani basist in dvakratni grammyjev nagrajenec Carlos Del Puerto, eden od ustanovnih članov legendarne zasedbe Irakere ter eden kubanskih glasbenikov z najdaljšo in najbogatejšo umetniško kariero izvajalca in pedagoga.

Skupino EuroCubans sestavljajo tudi tolkalec Rolando Salgado Palacio, pianist David Alfaro in pevec Emilio Suarez Martinez.

Energija kubanskih ritmov v tej zasedbi seveda nikogar ne pusti ravnodušnega, člani benda vedno vnaprej opomnijo občinstvo, naj pride na koncert obuto v primerne čevlje za ples, so še zapisali organizatorji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta