Prešernove nagrajence na kosilu na gradu Brdo gostila predsednica republike

Va, STA
08.02.2023 09:21

Ministrica Asta Vrečko se je oglasila s poslanico za državni praznik, premier Robert Golob ponovil obljube vlade kulturi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavnostno kosilo v čast prejemnikom Prešernovih nagrad je gostila predsednica republike Nataša Pirc Musar, udeležila se ga je tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko. 
Nebojša Tejić/STA

 

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in soprog Aleš Musar sta na praznični dan na gradu Brdo priredila svečano kosilo v čast letošnjima Prešernovima nagrajencema Emi Kugler in Hermanu Gvardjančiču ter nagrajencem Prešernovega sklada Dušanu Jelinčiču, Dragu Ivanuši, Alexandru Gadjievu, Nikolaju Beeru, Matevžu Luzarju ter Roku Žnidaršiču, Jerneji Fisher Knap in Samu Mlakarju iz arhitekturnega ateljeja Medprostor.

"Vaša ustvarjalnost je tista, ki nam daje nagrado, ko vas poslušamo, gledamo, beremo. Prešernov praznik pa je tisti trenutek, ko lahko država da nagrado vam za vse užitke, ki ste nam jih dali. Predvsem pa so vaša dela z različnih kulturnih področij tista, ki nas bogatijo, nam lepšajo dneve in nam hkrati dajejo razmislek," je v nagovoru dejala predsednica republike in čestitala letošnjim nagrajencem. Poudarila je, da ni naroda brez kulture -zbližuje narode in je orodje za lepši jutri.

Dr. Jožef Muhovič, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada, je ob tej priložnosti dejal, da je umetnost zgostitev človekove potrebe, da intenzivno doživi svet v sebi in sebe v svetu. "Hvala, da znate poleg zunanjosti v tej nam vsem dragi državi videti in skrbeti tudi za njeno vitalno notranjost: za to diamantno konico kulture, ki jo imenujemo umetnost," se je poklonil letošnjim Prešernovim nagrajencem.

Dopoldan je Garda Slovenske vojske v imenu predsednice Republike Slovenije položila venec k spomeniku Franceta Prešerna na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Garda Slovenske vojske je v imenu predsednice republike položila venec k spomeniku Franceta Prešerna. 
Boštjan Podlogar/STA

Ministrica: Želimo vam, da bi s kulturo in umetnostjo živeli vsak dan

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v poslanici ob današnjem kulturnem prazniku opozorila na široko poslanstvo kulture in umetnosti. "Umetniki in umetnice, delavci in delavke v kulturi danes skrbijo, da je kultura dostopna vsakomur, od blizu in vsak dan, saj je kultura temelj za razvoj družbe," je povedala. 

"Kultura zagotavlja družbeno blaginjo, njen gospodarski prispevek je obsežen, njena izobraževalna vloga izjemnega pomena. Še več: kultura je bistvena za dobro počutje posameznika in je tkivo skupnosti. Kultura in umetnost v vseh svojih najrazličnejših pojavnih oblikah prepoznavata raznolikost. Zagotavljata svobodo izražanja. Omogočata živost jezika. Ohranjata in oživljata sporočilo iz preteklosti. Ustvarjata in oblikujeta vrednote za prihodnost," pravi ministrica v video poslanici, ki je dostopna na spletni strani ministrstva za kulturo.

Asta Vrečko naj bi uživala podporo zmernejše, sredinske struje stranke, ki jo pooseblja dosedanji koordinator Levice Luka Mesec. 
Robert Balen

Ministrica je izrazila željo, da bo kulturni praznik res praznik kulture za vse, za mlade in stare, marginalizirane, senzorno ali gibalno ovirane, razseljene. "Naj vsakdo občuti in ceni pozitivne učinke kulture in umetnosti v svojem življenju. Ob kulturnem prazniku, 8. februarju, vam želimo, da bi s kulturo in umetnostjo živeli vsak dan," je svoje misli ob kulturnem prazniku sklenila ministrica Vrečko.

Golob: Gradimo nove prostore ...

Premier Robert Golob je ob kulturnem prazniku zapisal, da nas ta dan opominja na pomen kulture v naši zgodovini in pri oblikovanju identitete. Po njegovih besedah je to tudi priložnost, da se spomnimo ustvarjalcev, ki so slovenski jezik, tradicijo, znanje in ustvarjalni potencial ponesli v svet in gradili globalno prepoznavnost naše kulture.

Robert Golob s spremljevalko v prvi vrsti v Cankarjevem domu.
Robert Balen

"Kultura ni le steber naše identitete in državotvornosti, je neskončno gibalo ustvarjanja, odkrivanja, raziskovanja in beleženja vsega, kar izgrajuje nas in naš kolektivni prostor. Je ljubezen do slovenske besede tudi v časih, ko je bila zatirana, ozmerjana in preganjana. Naša odgovornost je, da kulturi namenjamo spoštovanje in pomen, ki si ga v družbi zasluži in s ponosom podpiramo slovenske ustvarjalke in ustvarjalce. Srčika kulture je v solidarnosti in delu za skupnost, ki je vključujoča in skrbi za blagostanje vseh," je zapisal v poslanici, ki so jo posredovali z urada vlade za komuniciranje.

Kot je še opozoril, se je njegova ekipa zavezala, da bo vlagala v kulturo in gradila družbo, ki bo temeljila na spoštovanju in kulturnem dialogu: "Gradimo nove prostore za Arhiv RS, v pripravi je tudi potrebna dokumentacija za izgradnjo novih nacionalnih stebrov kulture, ki si jih Slovenija nedvomno zasluži - SNG Drama Ljubljana in NUK 2." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta