Priznanje Franceta Brenka Olmu Omerzuju za Zimske muhe

mh
11.01.2019 14:32

Slovenska nagrada režiserju, čigar film je bil tudi češki kandidat za tujejezičnega oskarja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olmo Omerzu
Thomas Peter

Društvo za širjenje filmske kulture Kino! je predsinoči v Slovenski kinoteki podelilo priznanje Franceta Brenka slovenskemu režiserju, ki deluje na Češkem, Olmu Omerzuju, za film Zimske muhe. To je že njegov tretji celovečerec po Mladi noči in Družinskem filmu. Priznanje za izjemne dosežke na področju filmske kulture v preteklem letu je prejel za mladinski film ceste, v katerem se kaže dovršenost prav v vsakem kadru, so zapisali v obrazložitvi. Film Zimske muhe (Všechno bude, 2018) ponuja portret prijateljstva v ranljivem obdobju odraščanja. Protagonista sta 14-letni Mara in njegov prijatelj Heduš. Za film je Omerzu lani prejel nagrado za najboljšo režijo na filmskem festivalu v Karlovih Varih, bil pa je tudi češki kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja.
Brenkovo priznanje, poimenovano po pionirskem filmskem zgodovinarju, publicistu in pedagogu, soprogu pisateljice Kristine Brenkove, so pred Omerzujem dobili Vlado Škafar, Nika Autor, Matjaž Ivanišin in lani Vid Hajnšek.
Med letoma 2001 in 2003 je bil Omerzu član uredništva revije Stripburger, leta 2004 pa je izdal svoj prvi avtorski strip. Istega leta se je vpisal na študij filmske režije na praški akademiji FAMU, kjer je poleg nekaj kratkih filmov posnel tudi srednjemetražec Drugo dejanje (2008). Film je prejel številne nagrade na evropskih festivalih. Leta 2011 je diplomiral s celovečernim prvencem Mlada noč, ki je bil premierno prikazan na Berlinalu, Omerzu pa je zanj med drugim prejel nagrado čeških filmskih kritikov za odkritje leta. Omerzujev drugi celovečerec Družinski film (2015) je bil premierno prikazan na festivalu v San Sebastianu in si prislužil vrsto nagrad na mednarodnih festivalih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta