Prva samostojna razstava romske umetnice Omare v Sloveniji, njena dela so tudi na aktualni kasselski Documenti

P. V.
28.07.2022 06:00

V UGM Studiu bodo v petek, 29. julija, ob 19. uri odprli razstavo Eklektični poizkus dokončati torzo v moji glavi + Omara (Mara Oláh)

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Omara (Mara Oláh): Kolikokrat ti moram povedati, da ne vedežujem doma, samo po TV 
ENA

Umetnostna galerija Maribor in ustanova Everybody Needs Art [ENA] iz Budimpešte sta pripravili dvojno razstavo v dveh nivojih UGM Studia na Trgu Leona Štuklja. Ustanovitelj in programski vodja [ENA] Peter Bencze v pritlični etaži UGM Studia na razstavi z naslovom Eklektični poizkus dokončati torzo v moji glavi prikazuje medgeneracijski izbor umetnikov in umetnic, pretežno iz bazena srednje Evrope. Mednarodna skupinska razstava ponuja nabor upodobitev telesa skozi različne medije, nekje med folklornim punkom in novim materializmom, kot je to definiral sam kustos.

Etaža nižjega pritličja pa je posvečena eni sami umetnici, Omari oziroma Mari Oláh. Gre za prvo samostojno razstavo te umetnice v Sloveniji, postavitev pa si za izhodišče jemlje umetničin slikarski zapis Kolikokrat ti moram povedati, da ne vedežujem doma, samo po TV.

Omara (Mara Oláh) 
Universes In Universe

Omara (Mara Oláh) (1945-2020) je ena najpomembnejših umetnic romskega porekla iz vzhodne Evrope. Ob družbenokritični slikarski praksi so sestavni del njenega opusa tudi performansi, javno izpostavljanje, izjave brez olepšav in provokativni nastopi in jih lahko interpretiramo kot svojevrstno feministično držo, boj za emancipacijo Romov. Omara je sodelovala na številnih razstavah na Madžarskem in v tujini. Leta 2004 je bila del skupinske razstave Silent Holocaust v Kunsthalle Budapest (Műcsarnok). Leta 2007 je razstavljala v prvem romskem paviljonu na Beneškem bienalu, leta 2009 pa so bila njena dela v mednarodnem okviru predstavljena na reprezentativni razstavi Gender Check. Ženstvenost in moškost v umetnosti vzhodne Evrope v muzeju MUMOK na Dunaju. Med umetničine večje samostojne razstave štejejo The Jewelry of One-Eyed Omara Is Visible Only with a Magnifying Glass (2011) v Galeriji Liget in Think What You Want v aqb Project Space (2017), ta je bila realizirana v sodelovanju z umetnico. Omara je živela v hiši, ki jo je imenovala "luksuzna baraka". Z lastnimi sredstvi jo je zgradila v vasi Szarvasgede na Madžarskem, vključno z "bazenom".

Njeno delo je vključeno tudi na aktualno, 15. manifestacijo Documenta v Kasslu - dvanajst del je na ogled v Fridericianumu.

Everybody Needs Art [ENA], se pravi "vsak potrebuje umetnost", je hibridna organizacija s tremi razstavnimi prostori v Budimpešti – ENA Viewing Space, ENA Korner in Longtermhandstand. Ob tem se ukvarja s predstavitvijo sodobne umetnosti v mednarodnem prostoru. Umetnostna galerija Maribor bo prihodnje leto v Budimpešti organizirala drugo v paru razstav v izmenjavi z [ENA].

Ádám Ulbert, Neveste morja 
[ENA]
Aron Loricz: Sukubus št. 11, 2021-2022, mešana tehnika, detajl 
Ena
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta