Raperja Zlatka izbrisali iz razvida: "Če mi želijo vzeti status, ker kot aktiven državljan ne rešujem problemov doma na kavču, sem ponosen"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
30.11.2020 19:29
Potem ko je direktorju NIJZ Milanu Kreku na ulici predstavljajoč se kot novinar postavljal neprijetna vprašanja, so ga na ministrstvu za kulturo izbrisali iz razvida samozaposlenih v kulturi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ne obžalujem svojega aktivizma,"sporoča Zlatko po izbrisu iz registra.
Ziga Zivulovic Jr.

Zlatan Čordić - Zlatko je danes od ministrstva za kulturo prejel odločbo, s katero ga obveščajo, da bo izbrisan iz razvida samozaposlenih v kulturi. Z dnem izbrisa mu bo prenehala tudi pravica do plačila prispevkov, ki jih država plačuje samozaposlenim v kulturi. Ministrstvo je odločbo izdalo kljub temu, da ima Zlatko status priznan vse do 31. julija 2022. Odločbo je Zlatko objavil na svojem facebook profilu. Glasbeniku na ministrstvu, ki je "preverjalo pogoje za izpolnjevanje statusa po uradni dolžnosti", očitajo, da ne izpolnjuje pogojev za omenjeni status, saj da je v zadnjem letu s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi. 

"Seveda je to laž, ker sem letos izdal 11. studijski album Julijan Mak v duhu Ivana Cankarja, ki je prebudil v meni socialista, ki se sedaj zaveda, da črke brez dejanj na papirju bledijo in je potrebno v takšnih časih črke spremeniti v dejanja. Žalostno in malomarno je s strani ministra, da tako pomembno funkcijo razvrednoti, ker sem v resnici le opravljal svojo državljansko dolžnost," je zapisal Zlatko. Poudarja, da je naloga kulturnika, da nastavlja ogledalo družbi in koristi svobodo govora, pove na glas svoje mnenje, ker mnenje, ki ga obdržimo zase, je mrtvo in ni nikomur v korist. "Če mi želijo vzeti status, ker koristim svojo demokratičnost in želim biti aktiven državljan, ki ne rešuje problemov doma na kavču, sem ponosen in vam sporočam, da niti malo ne obžalujem svojega aktivizma," je še zapisal.

Spomnimo. Prejšnji teden je Zlatko skupaj s prijateljem na ulici direktorju NIJZ Milanu Kreku, predstavljajoč se kot novinar, zastavljal neprijetna vprašanja, povezana v zvezi z epidemijo in nekaterimi sprejetimi ukrepi. Zlatko se je kasneje Kreku, ki naj bi se bil počutil ogroženega, javno opravičil. In svoje dejanje označil kot nespametno.

Čeprav se na ministrstvu za kulturo sklicujejo na neizpolnjevanje pogojev, se ni mogoče znebiti občutka, da gre pri Zlatku za poskus sankcioniranja tistih, ki opozarjajo na ravnanja oblasti v času epidemije. Zlatko je ob koncu svojega odziva na odvzem statusa zapisal: "Pravičnost brez moči je nemogoča, moč brez pravičnosti je tiranija."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta