Slikarja z Maribora in slikar iz Celovca skupaj razstavljajo v Vodnem stolpu

23.10.2021 04:00
Slikarji, ki jih povezuje razstavljanje po Franciji, se skupaj predstavljajo še v Mariboru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravko Luketič, Igor Orešič, Gerhard Plaschke na otvoritvi razstave.
Slavko Rajh

V Vodnem stolpu se s svojimi deli predstavlja trojica likovnih ustvarjalcev - Zdravko Luketič in Igor Orešič iz Maribora ter Gerhard Plaschke iz Celovca. Poleg prijateljstva jih povezuje skupna razstavna dejavnost na različnih likovnih salonih v Parizu in drugod po Franciji, sedaj se torej skupaj predstavljajo v Mariboru. "Njihove ustvarjalne osebnosti se ne bi mogle med seboj bolj razlikovati, pa vendar učinkujejo njihove slike pod nesluteno ogromnim ostrešjem z leseno konstrukcijo in naslikano geometrijsko dekoracijo dokaj harmonično," je med drugim o razstavi zapisal likovni kritik Mario Berdič Codella.

Plaschke ustvarja predvsem na lahkih materialih, na papirju, pri čemer kombinira akvarelno tehniko z drugimi risarskimi orodji. Motivsko se posveča zlasti vedutam evropskih mest s stiliziranimi štafažnimi figurami, kjer lahko opazimo poudarjeno prostorsko globinsko iluzijo, hkrati pa rad ustvarja tudi cvetlična tihožitja.

Na otvoritvi na nastopila Igor Orešiš in Maja Založnik.
Slavko Rajh

Orešič je z akvarela prešel k akrilu ali olju na platnu, hkrati pa je spremenil motiviko, saj je iz krajinskih in vedutnih upodobitev prešel v, lahko bi celo dejali, nadrealistično figuraliko, katere izpovedna vsebina sta običajno glasba in ljubezen. Tudi Luketič je pričel svojo likovno ustvarjalnost z akvareli, po številnih udeležbah na likovnih kolonijah pa prešel k tehniki olja ali akrila na platnu. Razvil je še zmeraj aktualno motiviko metuljev. Že kar na začetku slikanja je pričel obravnavati tudi človeško figuro z vsebino neminljive družinske ljubezni, posvetil pa se še problematiki beguncev. V najnovejši fazi združuje figuralne kompozicije s številnimi skrivnostnimi simboli in neke vrste duhovnim kometom, je o umetnikih in njihovih delih še zapisal Codella.

Razstava bo na ogled do 26. oktobra, vsak dan med 10. in 19. uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta