Srhljivo brezbrižni in morilsko egoistični

Mladina brez boga po motivih Ödöna von Horvátha sinoči v spremljevalnem programu 56. Festivala Borštnikovo srečanje: provokativna, pretresljiva predstava o novi generaciji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladina brez boga v izvedbi najmlajše generacije zagrebških igralcev 
ZKM

Mladež bez boga - Mladina brez boga, ki je bila sinoči v spremljevalnem programu letošnjega Borštnika, je resnično progresivna, provokativna predstava, ki sesuva na več ravneh.

Dvignila je temperaturo Bitefa 2019 v prenapolnjenem beograjskem Ateljeju 212. Uprizoritev v izvedbi Zagrebškega gledališča mladih (ZKM) in Montažstroja ter v režiji Boruta Šeparovića je tiste vrste gledališki dogodek, ki pretrese kot bridko sporočilo nove generacije vsem preteklim. Na osnovi motivov iz romana Ödöna von Horvátha​, njegovega dela Jugend ohne Gott, 1938, in dela Heroji: množični morilci in samomorilci iz leta 2014 italijanskega postmarksističnega filozofa in komunikologa Franca Berardija Bifa je nastala pretresljiva predstava, srhljiva slika o današnjih moralno otopeli, socialno neobčutljivi mladini, ki jo novi mediji in politična korektnost, konformistični učitelji, predvsem pa sistem, težeč k lažnim vrednotam, vodijo v brutalno nasilje. V pokole po srednjih šolah, k brejvikom, kliboldom, erikom harisom, Čo Seung Huiu ...

Von Horváthov roman je ostra kritika mehanizma socialne države v nacistični Nemčiji. Detektira vakuum, ki ga je edino mogoče zapolniti z ideologijo, pa kakorkoli smrtonosna že je. Njegova mladina se vzgaja za vojno, čuti se zmanipulirana in izdana od struktur moči. Popularni Bifo pa v Herojih, ki so močno okostje predstave, praznino uvede v sodobni čas množičnih pokolov in vseh mogočih radikalizmov današnje Evrope. S hladno, neprizadeto gesto opravi z vso to aktualno grozo in grožnjo novih generacij. Bifova mladina je narcistična, hlepi za spektakularizacijo lastnih življenj, tudi za ceno največjih okrutnosti. Mladi antiheroji so gejmerji, ki so izgubili zaupanje v Evropo, njene humanistične vrednote, verjamejo pa v profit, cyber vesolje in smrt. V Evropi kot prostoru "multikulturalnega eksperimenta" vladajo zakoni neusmiljene naravne selekcije, človeško življenje ni več nič vredno. Nova generacija "mladine brez boga" je srhljivo brezbrižna in morilsko egoistična.

Temeljno je vprašanje, kaj narediti, ko ne vemo več, kaj narediti. Predstava odpira problem konformizma in impotentnosti današnje (kulturne) levice, hkrati pa je mračna in brezupna v odkritju izginjanja sveta, kakršnega poznamo. Režiser Šeparović je popoln pesimist v detektiranju naše današnje politične in strateške nemoči. Mladi zagrebški igralci, zvečine še študentje akademije, so demonstrirali visokoenergijsko, zrelo igro. Kar je najbolj pretresljivo pri Mladini brez boga, je trk von Horvátovega totalitarizma in neoliberalizma, ki po Bifu slavi nasilje, igro moči, celo ubijanje.

Predstava prinaša zanimivo rabo novih medijev, aplikacij, videobloga, po pandemičnem času je legitimizacija spletnih medijev še aktualnejša, kot je bila v času nastanka predstave. Temeljna sredstva vzgoje in komunikacije v svetu postajajo spletni manifesti, spletne strani, kamere, dark web, morilske videoigre, kot je First Person Shooter.

Predstava, ki jo je treba videti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta