Umrla je legendarna igralka Mira Furlan

pv
22.01.2021 08:00
Vsak ima svojo Miro Furlan - starejše generacije se spominjajo njenih vlog iz jugoslovanskih, hrvaških in tudi slovenskih filmov, mlajše iz ameriških serij, a v vseh je bila prepričljiva, njen lepi obraz pa zapomnljiv
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mira Furlan leta 2019 v Bonnu
 
Profimedia

V 66. letu je v sredo umrla ena vodilnih hrvaških gledaliških in filmskih igralk Mira Furlan. Mira Furlan se je rodila leta 1955 v Zagrebu, njen oče je imel hrvaško-slovenske korenine. Diplomirala je iz igre na zagrebški akademiji dramske umetnosti leta 1978, ko je postala tudi članica ansambla Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu. V 80. letih minulega stoletja je postala ena najbolj prepoznavnih in cenjenih igralk jugoslovanskega filma. Ustvarila je nekaj izjemnih vlog, leta 1982 v filmu Kiklopi, štiri leta kasneje v Za srečo so potrebni trije. Med njenimi zgodnji filmi so tudi Oče na službeni poti Emirja Kusturice, Lepota greha Živka Nikolića in Za zdaj brez dobrega naslova Srđana Karanovića.

Pred vojno na območju nekdanje Jugoslavije je Mira Furlan večinoma delala v Beogradu. Hrvati so ji zamerili, da je leta 1991, ko je Jugoslavija že začela pokati po narodnostnih šivih, sodelovala na mednarodnem gledališkem festivalu BITEF v Beogradu. Javno se je izrekala, da umetnost ne bi smela služiti ideološkim obračunavanjem. Takrat je tudi izgubila službo v hrvaškem narodnem gledališču in z možem, režiserjem Goranom Gajičem, sta se preselila v ZDA. Igrala je v gledališčih v New Yorku in Los Angelesu, kot priznana gledališka igralka je nato leta 1995 v ZDA prejela nagrado za nastop v glavni vlogi v Sofoklejevi Antigoni in Lorcovi Yermi.

Nato je dobila vlogo Dellenn v televizijski nadaljevanki Babilon 5, s katero je pritegnila pozornost tudi v ZDA. Znana je bila tudi po vlogi Danielle Rousseau v ameriški televizijski nadaljevanki Skrivnostni otok (Lost). Mlajše generacije jo poznajo predvsem po teh vlogah, starejše se je spominjajo po vlogah v jugoslovanskih, hrvaških in tudi slovenskih filmih. Igrala je v Ljubeznih Branke Kolak Borisa Jurjaševiča. Vsak ima svojo Miro Furlan (moja je iz Lepote greha, pa tudi iz sijajne stranske vloge v Grlićevi Štefici Cvek po Dubravki Ugrešič), vse njene vloge so bile prepričljive, njen markantni in lepi obraz pa zapomnljiv.

Na hrvaške igralske odre se je znova vrnila leta 2002, ko je nastopila v predstavil Medeja gledališča Ulysses na Brionih. Med drugim je pisala kolumne za nekdanji splitski politično-satirični tednik Feral Tribune.

Po poročanju Večernjega lista, ki se sklicuje na vire blizu igralkine družine, je umrla za posledicami virusa Zahodnega Nila, igralka naj bi se bila nekaj mesecev po okužbi borila za življenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta